Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Визначено, як і хто організовуватиме підготовку громадян України до нацспротиву

Реклама

Уряд визначив, як в Україні організовуватиметься і здійснюватиметься загальновійськова підготовка громадян України до національного спротиву.

Відповідний Порядок було затверджено 29 грудня 2021 року урядовою постановою № 1443 (набрала чинності 13 січня 2022 року).

Згідно з документом загальновійськова підготовка громадян здійснюється в мирний час та особливий період незалежно від політичних та інших вподобань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання з метою формування в суспільстві готовності до стійкого опору агресору, зокрема в інформаційному просторі, патріотичної свідомості та стійкої мотивації, набуття та підтримання громадянами знань та практичних вмінь, необхідних для захисту України.

Загальновійськову підготовку проходять громадяни допризовного, призовного віку, військовозобов'язані, резервісти та інші категорії громадян, які виявили бажання долучитися до національного спротиву.

Загальновійськова підготовка поділяється на початкову і базову підготовку.

Початкова підготовка здійснюється з метою формування у громадян первинних загальновійськових знань і спеціальних компетентностей стосовно оборонної свідомості, ознайомлення громадян з місцем і роллю громадянина у зв'язку з усвідомленням свого обов'язку щодо збройного захисту України.

Базова підготовка здійснюється з метою підготовки громадянина, здатного виконувати завдання як у мирний, так і воєнний час у бойових умовах та сприяння набуттю громадянами первинних знань, умінь та навичок щодо порядку поводження із зброєю та її застосування, дій на полі бою (пересування та орієнтування на місцевості), надання домедичної допомоги, а також первинної психологічної допомоги (самодопомоги), поводження з саморобними вибуховими пристроями та формування стійких морально-психологічних якостей, необхідних для захисту України.

Загальновійськова підготовка організовується і проводиться згідно з вимогами Конституції, законів "Про основи національного спротиву", "Про військовий обов'язок і військову службу", "Про оборону України", "Про Збройні Сили України", інших нормативно-правових актів, а також цього Порядку.

Початкова підготовка організовується МОН разом з Міноборони та включається до Державного стандарту профільної середньої освіти, що реалізується на третьому рівні повної загальної середньої освіти в закладах загальної середньої освіти, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти та інших закладах освіти, що мають ліцензію на провадження освітньої діяльності у сфері загальної середньої освіти (далі - заклади освіти).

Організація початкової підготовки включає:

планування заходів початкової підготовки;

військово-професійну орієнтацію, військово-професійне інформування та військово-професійні консультації громадян під час здобуття базової середньої та профільної середньої освіти;

створення та використання навчальної матеріально-технічної бази закладів освіти;

всебічне забезпечення проведення початкової підготовки;

керівництво початковою підготовкою.

Базова підготовка організовується та проводиться Міноборони разом з іншими заінтересованими органами виконавчої влади, місцевими державними адміністраціями, органами місцевого самоврядування, волонтерськими, громадськими та спортивними організаціями.

Організація базової підготовки включає:

планування заходів базової підготовки;

створення та використання навчальної матеріально-технічної бази;

всебічне забезпечення проведення базової підготовки;

керівництво базовою підготовкою.

Базова підготовка організовується відповідно до вимог наказів і директив Міноборони, Головнокомандувача Збройних Сил, Генерального штабу Збройних Сил на підставі досвіду, отриманого під час ведення бойових дій в районі проведення операції Об'єднаних сил, стандартів підготовки збройних сил держав - членів НАТО.

Під час організації проведення базової підготовки визначаються:

кількість громадян, з якими буде проводитися базова підготовка;

завдання, час, місця, порядок проведення такої підготовки;

порядок здійснення заходів базової підготовки;

потреба в підготовці спеціалістів для проведення їх навчання у вищих військових навчальних закладах, військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти та навчальних центрах Збройних Сил.

Нагадаємо, з 1 січня 2022 року введено в дію Закон «Про основи національного спротиву» (детальніше).

Більше інформації про те, як попередити кризові ситуації бізнесу вже сьогодні, отримуйте в системах ЛІГА:ЗАКОН.

Тримайте руку на пульсі актуальної правової картини дня з усіма нововведеннями, використовуйте добірку ситуацій для оперативного реагування на будь-які зміни та майте доступ до повної бази нормативних документів на будь-яку дату, зокрема і тих, що регулюють роботу компаній в умовах коронакризи, карантинів, надзвичайних станів.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини