Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

НБУ обмежить кількість тимчасових адміністраторів банків

16 лютого 2010, 11:07
314
0
Реклама

Національний банк посилив вимоги до осіб, що мають намір стати тимчасовими адміністраторами (ліквідаторами) банків. Віднині, щоб отримати сертифікат на право здійснення такої діяльності, доведеться відповідати вищим, а отже, строгим професійним вимогам. Багатьох з кандидатів просто не допустять до тестування внаслідок того, що вони не відповідають частині заданих критеріїв.

Згідно з внесеними НБУ змінамправо на отримання сертифікату матимуть осіб:

- що володіють українською мовою;

- з вищою економічною або юридичною освітою (не нижче за рівень фахівця і магістра);

- з високими професійними і моральними якостями;

- з бездоганною діловою репутацією (що, серед іншого, також означає, що своїми минулими діями вони не привели до банкрутства банку або іншого суб'єкта підприємницької діяльності);

- із стажем роботи за фахом економіста (бухгалтера, ревізора, фінансиста) або юриста не менше 5 років (для порівняння: раніше достатнім вважався стаж 3 року).

До того ж для тимчасового адміністратора досвід практичної роботи у банківській сфері повинен складати не менше 5 років, у тому числі на керівних посадах від 3 років. Ця вимога також пред'являється уперше.

Розширився перелік документів, потрібних від кандидата в майбутні тимчасові адміністратори : необхідно буде пред'являти рекомендації від двох осіб про ділову репутацію, копії паспорта і ідентифікаційного коду. Крім того, виписка трудової книжки має бути завірена або нотаріально, або на останньому місці роботи.

Підвищення вимог до тимчасової адміністрації банків - це в цілому не найгірша політика НБУ, принаймні, для клієнтів проблемних фінустанов. На сьогодні багато з тимчасових "банківських наглядачів" унаслідок недостатньої своєї кваліфікації не завжди справляються з поставленим перед ними завданням. Однією з ключових турбот тимчасових адміністраторів є пошук інвестора, але зазвичай це закінчується виведенням ліквідних активів, втратами для кредиторів і приватних вкладників, а у фіналі - самою ліквідацією. Втім, існує і інша думка, згідно з якою нова політика НБУ відносно тимчасових адміністраторів спрямована швидше на те, щоб допускати сюди круг своїх, заздалегідь визначених осіб, ніж на захист інтересів вкладників і кредиторів.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини