Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Шахраї взяли на ваше ім’я онлайн-кредит: що робити?

Реклама

Який повинен бути алгоритм дій, якщо шахраї взяли на ваше ім'я онлайн-кредит? Консультацію з цього питання надав Начальник Відділу забезпечення роботи контактного центру Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області, Ігор Шпак.

Читайте також: Що робити, якщо кредит не брав, а турбують колектори: алгоритм дій

Крок 1. Після того як виявлено укладення на Ваше ім'я договору онлайн - кредиту, перш за все необхідно дізнатися в якій мікрофінансовій установі взято кредит і яку суму ви начебто винні. Далі необхідно звернутися до МФО, щоб отримати всю інформацію по укладеному договору (номер договору, дату його укладання, суму позики та інше) та вимагати від МФО завірені копії договорів.

Крок 2. Перевірити інформацію щодо кредитної заборгованості можна  на вебсайті Українського бюро кредитних історій. Раз на рік така інформація надається безкоштовно, а за повторний запит необхідно сплатити суму 50 грн. Як правило, сплачувати заборгованість за кредитним договором має саме боржник, за винятком випадків, передбачених актами цивільного законодавства або умовами самого договору.

Як заповнити договір швидко та без помилок? Спробуйте систему CONTRACTUM у LIGA360. Заповніть мінімум полів з датами та сумами, та завантажте готовий договір. Також система автоматично підставить реквізити сторін. Деталі за посиланням.

Крок 3. Наступним етапом буде звернення до МФО щоб повідомити, що кредит Ви особисто не брали, навести свої пояснення та направити заяву з вимогою щодо скасування заборгованості (бажано додати докази та/або інформацію, що це підтверджує). Варто запам'ятати, що Ви вправі записувати всі телефонні розмови із співробітниками МФО чи колекторами.

Крок 4. Подальшим кроком буде звернення до правоохоронних органів із заявою щодо вчинення кримінального правопорушення, зокрема шахрайства, яке полягає в оформленні на Вас кредиту. Це робиться задля того, щоб правоохоронний орган зміг зафіксувати факт правопорушення та занести його до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Крок 5. При незаконному укладенні кредитного онлайн - договору важливо звернутися безпосередньо до кіберполіції. Даний орган зможе дізнатися IP-адресу, номер телефону, що були використанні злочинцями.

Важливим моментом є звернення із заявою про підроблені документи для укладення договору онлайн - кредиту на Ваше ім'я до регуляторної організації - Національного банку України і Національної комісії з фондового ринку та цінних паперів. Дані організації можуть призначити перевірку та вимагати пояснень від МФО.

У разі, якщо мікрофінансова установа відступила право вимоги колекторській компанії і Вам телефонують з погрозами, то Вам необхідно невідкладно звернутись до правоохоронних органів із заявою про відкриття кримінального провадження за наступними статтями Кримінального кодексу України

Записуйте всі розмови з колекторами та зберігайте документи, що надходять на Вашу адресу.

Крок 6. Але якщо всі ці дії не дадуть конкретного результату, то доведеться подавати до суду  позов про визнання недійсним договору позики.

Крок 7. Після визнання кредитного договору недійсним чи встановлення факту шахрайства, Вам необхідно звернітися до Бюро кредитних історій з вимогою вилучити запис про незаконний кредит з Вашої кредитної історії.

Як найефективніше підготуватись до судового засідання? З IT-рішенням Liga360: Юрист. Знайдіть судові рішення за темами, які цікавлять саме вас. У системі доступні зручні фільтри за регіонами, інстаціями, судами та навіть іменами суддів. Ви можете оцінити свій шанс на перемогу, завантаживши позовну заяву. Спробуйте Liga360 прямо зараз.

Читайте також:

Як закрити банківську картку, щоб не влізти в борги: роз'яснення ФГВФО

Небанківські фінустанови розкриватимуть клієнтам більше інформації

Велика Палата ВС роз'яснила, коли не застосовується презумпція невинуватості

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини