Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Частка боржника у спільному майні, яка не виділена в натурі, може бути продана з публічних торгів: ВС

24 листопада 2021, 10:02
1127
0
Реклама

Частка боржника у спільному майні, яка не виділена в натурі, може бути продана з публічних торгів. Відповідного висновку дійшов КЦС ВС у постанові у справі № 641/2498/17  від 10 листопада 2021 року, повідомила прес-служба ВС. Із повним текстом постанови зручно ознайомитись в системі VERDICTUM.

Готуєтеся до судового засідання? Дізнавайтеся шанси на перемогу в системі VerdictumPRO.

Суть справи: позивачі просили суд визнати недійсними результати електронних торгів з реалізації 1/2 частини квартири, визнати недійсними акт державного виконавця про проведені торги та свідоцтво про придбання майна. Вони зазначили, що звернення стягнення на частку в майні, що є у спільній частковій власності, допустиме тільки після виділення відповідної частки в натурі, тому що не виділена в натурі ідеальна частка квартири як окремий об'єкт цивільних прав, що не набула статусу нерухомості, не відповідає істотній умові договору купівлі-продажу з прилюдних торгів - предмету договору купівлі-продажу.

Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду залишив у силі судові рішення судів першої та апеляційної інстанцій про відмову в задоволенні позову, зробивши такі правові висновки.

Акт про проведення електронних торгів є оформленням договірних відносин купівлі-продажу майна на прилюдних торгах, а отже є договором (правочином).

Ураховуючи те, що відчуження майна з прилюдних торгів належить до угод купівлі-продажу, така угода може визнаватися недійсною в судовому порядку з підстав недодержання в момент її вчинення вимог, які встановлені частинами 1- 3, 5, 6 ст. 203 ЦК.

Водночас з огляду на зміст ч. 1 ст. 215 ЦК підставами для визнання електронних торгів недійсними є порушення встановлених законодавством правил проведення торгів, визначених саме Тимчасовим порядком реалізації арештованого майна шляхом проведення електронних торгів.

На старт, увага, чорна п'ятниця! Отримайте першими вибухову пропозицію на рішення LIGA360 для виконання професійних завдань. На вибір надаються рішення для юристів, бухгалтерів, HR та PR-менеджерів, спеціалістів з безпеки. Залиште заявку до 26 листопада, щоб отримати знижку до 50%.

Згідно із ч. 1 ст. 363 ЦК частка у праві спільної часткової власності переходить до набувача за договором з моменту укладення договору, якщо інше не встановлено домовленістю сторін.

Відповідно до ст. 366 ЦК у разі відмови боржника від продажу своєї частки у праві спільної часткової власності або відмови інших співвласників від придбання частки боржника кредитор має право вимагати продажу цієї частки з публічних торгів.

ВС вказав, що поняття «визначення частки» і «виділення частки в натурі» є різними за своїм змістом правовими поняттями, а ч. 6 ст. 52 Закону України «Про виконавче провадження» від 1999 року (ч. 6 ст. 48 Закону України «Про виконавче провадження» в чинній редакції є тотожною) передбачена лише необхідність визначення частки боржника у спільному майні, якщо така частка не визначена.

Посилання в касаційній скарзі на те, що не виділена в натурі ідеальна частка у розмірі 1/2 частини квартири як окремий об'єкт цивільних прав, яка не набула статусу нерухомості, не відповідає істотній умові договору купівлі-продажу з прилюдних торгів, спростовується тим, що частка у праві спільної часткової власності є самостійним об'єктом цивільних прав, що може бути об'єктом продажу з публічних (електронних) торгів, передачі стягувачу в рахунок погашення боргу без її виділу в натурі з об'єкта нерухомого майна.

Як заповнити договір швидко та без помилок? Спробуйте систему CONTRACTUM у LIGA360. Заповніть мінімум полів з датами та сумами, та завантажте готовий договір. Також система автоматично підставить реквізити сторін. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини