Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Відсутність предмета спору як підстава для закриття провадження у справі: роз'яснення ВС

12 листопада 2021, 10:25
17861
0
Реклама

Суддя касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду Наталія Сакара висвітлила найважливіші правові позиції КЦС ВС за 2021 рік.

Зокрема, вона розповіла про позицію ВС щодо відсутності предмета спору як підстави для закриття провадження у справі.

Відповідну постанову у справі № 638/3792/20 ОП КЦС ВС ухвалила 20 вересня 2021 року.

Готуєтеся до судового засідання? Дізнавайтеся шанси на перемогу в системі VerdictumPRO. Деталі за посиланням.

Колегія суддів вважала, що необхідно конкретизувати висновок Верховного Суду щодо застосування пункту 2 частини першої статті 255 ЦПК Україна, а саме зазначити, що закриття провадження у справі можливе, якщо предмет спору був відсутній як на час пред'явлення позову, так і на час ухвалення судового рішення, з огляду на таке.

Предмет спору - це об'єкт спірного правовідношення, з приводу якого виник спір. Під предметом позову розуміється певна матеріально-правова вимога позивача до відповідача, стосовно якої позивач просить прийняти судове рішення.

Підстави позову - це обставини, якими позивач обґрунтовує свої вимоги щодо захисту права та охоронюваного законом інтересу. Тобто правові підстави позову - це зазначена в позовній заяві нормативно-правова кваліфікація обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги.

Відсутність предмету спору унеможливлює вирішення справи по суті незалежно від обґрунтованості позову, а відповідно і здійснення ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів осіб.

Прикладами відсутності предмета спору можуть бути дії сторін чи настання обставин, якщо між сторонами у зв'язку з цим не залишилося неврегульованих питань або самими сторонами врегульовані спірні питання.

Суд закриває провадження у справі у зв'язку з відсутністю предмета спору, якщо предмет спору був відсутній як на час пред'явлення позову, так і на час ухвалення судом першої інстанції судового рішення за умови, якщо між сторонами у зв'язку з цим не залишилося неврегульованих питань.

Читайте також: Оформлення додатків до позовних заяв, скарг, що подаються в електронній формі: позиції ВС

Дізнавайтеся першими про правові зміни - мінімізуйте юридичні ризики. ІТ-платформа LIGA360 сповістить про зміни законів, судових рішень, компаній. Заручіться підтримкою надійного партнера ЛІГА:ЗАКОН в умовах постійних змін.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини