Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Президент сумнівається в законності розміщення ЧФ РФ в Севастополі

10 лютого 2010, 17:50
225
0
Реклама

Президент України Віктор Ющенко звернувся до Конституційного Суду з представленням, в якому ставиться питання про офіційний токуванні норм Конституції, регулюючих можливість розміщення на території України іноземних військових баз. Йдеться про офіційне тлумачення норми п. 14 розділу XV "Перехідні положення" Конституції у її системному взаємозв'язку з ч. 7 ст. 17 Основного Закону.

Згідно п. 14 розділу XV "Перехідні положення" Конституції, використання існуючих військових баз на території України для тимчасового перебування іноземних військових формувань можливо на умовах оренди в порядку, передбаченому міжнародними договорами України, ратифікованими ВР. В той же час в ч. 7 ст. 17 Конституцій говориться, що розміщення на території України іноземних військових баз не допускається. У своєму представленні Президент наполягає на тому, що норми перехідних положень Основного Закону носять тимчасовий характер і застосовуються одноразово, тоді як норма ст. 17 - це норма прямої дії. Таким чином, договори про розміщення іноземних військових баз на території України на умовах оренди не можуть подовжуватися після закінчення терміну такої оренди.

Звичайно ж, йдеться про розміщення бази військово-морського флоту РФ в Севастополі, оскільки інших іноземних військових формувань на території України немає. Нагадаємо, що в 1997 році між Україною і Росією був підписаний базовий договір оренди, в якому крайній термін перебування Чорноморського флоту РФ в Севастополі встановлений до 28.05.2017. В той же час угода містить положення про те, що воно автоматично подовжуватиметься на п'ятирічні періоди, якщо жодна із сторін не повідомить письмово іншу сторону про припинення дії угоди не пізніше, ніж за один рік до закінчення терміну його дії.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини