Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВР може заборонити стягати борги по іпотеці за рахунок іншого майна

9 лютого 2010, 09:40
1541
0
Реклама

Обмежити процедуру реалізації закладеного майна і права кредиторів при його відчуженні пропонує народний депутат Володимир Левцун (фракція БЮТ). Відповідні ініціативи були озвучені в проекті закону № 4654зареєстрованому у ВР.

Обмежити процедуру реалізації закладеного майна і права кредиторів при його відчуженні можна тільки після внесення змін до законів "Про іпотеку" і "Про запоруку"вважає пан Левцун. З метою захисту прав бізнесу народний депутат пропонує встановити, що початкова ціна продажу іпотеки (у випадку якщо неможливо виконати зобов'язання за кредитним договором) не має бути нижче за суму основного зобов'язання іпотекодавця перед іпотекодержателем, що дозволить не занижувати вартість об'єкту при його продажі. На сьогодні ціна не може бути нижче 90 % його вартостей (визначається шляхом його оцінки), що дозволяє занижувати вартість об'єкту і в результаті призводить до того, що засобів від продажу об'єкту не хапає для погашення суми основного зобов'язання по кредиту. Крім того, народний депутат пропонує виключити із законодавства норму про те, що бракуючі засоби для погашення зобов'язання іпотекодавець може стягати з іншого майна, що належить іпотекодержателеві. Єдиним випадком, коли ціна іпотеки може бути занижена іпотекодавцем, згідно з проектом, являється списання боргу (різниці між сумою коштів, отриманої при реалізації предмета іпотеки і сумою основних вимог).

До речі, раніше народний депутат Роман Зварич (фракція НУ-НС) запропонував вилучити із законів норму, що дозволяє здійснювати звернення стягнення на предмет іпотеки на підставі старанного напису нотаріуса. Детальніше про цей см в матеріалі ЛІГА :ЗАКОН "Стягнути предмет іпотеки на підставі старанного напису нотаріуса буде неможливо".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини