Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Наслідки подання процесуальних заяв із використанням факсимільного відтворення підпису: ВС

Реклама

Касаційний господарський суд у складі Верховного Суду роз'яснив наслідки подання процесуальних заяв із використанням факсимільного відтворення підпису. Відповідну постанову у справі № 916/3209/10 ВС ухвалив 08.07.2021, повідомила прес-служба Суду.

Із повним текстом постанови зручно ознайомитись в системі VERDICTUM. Протестувати систему можна за посиланням

Скріплення позовної заяви підписом позивача, його представника або іншої особи, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи, має бути виконане власноручно у спосіб, визначений ч. 8 ст. 42, ч. 2 ст. 162 ГПК України.

У разі недотримання цих вимог процесуальний закон не передбачає можливості залишення позовної заяви без руху для підтвердження волевиявлення позивача, а  залежно від стадії процесу встановлює безумовні наслідки, зокрема:

  • повернення позовної заяви і доданих до неї документів зі стадії відкриття провадження у справі (ч. 4 ст. 174 ГПК України);

  • залишення позову без розгляду після відкриття провадження у справі на підставі п. 2 ч. 1 ст. 226 ГПК України.

Процесуальним законодавством за загальним правилом передбачено особисте звернення позивача до суду і власноручне підписання ним заяв по суті справи. З огляду на це, подання процесуальних заяв із використанням факсимільного відтворення підпису позивача (його представника) - штампа із зображенням підпису, який може бути виготовлений і використаний будь-ким, не відповідає приписам ч. 2 ст. 4, статей 42, 46, ч. 2 ст. 162 ГПК України та не може бути доказом волевиявлення особи на підписання відповідного документа.

Готуєтеся до судового засідання? Дізнавайтеся шанси на перемогу в системі VerdictumPRO. Спробуйте безкоштовний тест прямо зараз.

Читайте також: Верховний Суд визнав роздруківки з Viber допустимим доказом

Верховний Суд вказав, що не є належним доказом сплати судового збору

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини