Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Автоматичному розподілу справ в адмінсудах бути. Вердикт КСУ

Реклама

Конституційний Суд відмовив у відкритті конституційного виробництва за уявленням Верховного Суду України відносно визнання неконституційними окремих положень Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України по впровадженню автоматизованої системи документообігу в адміністративних судах". Причина - непідвідомчість КСУ питань, зачеплених в конституційному представленні.

КСУ не знайшов нічого поганого в тому, що внесена в УК ст. 376-1схожа з ст. 361, ст. 362 УКщо нібито може створити ситуацію правової невизначеності. Адже останні встановлюють відповідальність за будь-яке незаконне використання комп'ютерів і комп'ютерних мереж, а ст. 376-1 УК - тільки за незаконне втручання в роботу автоматизованої системи документообігу. Також немає нічого антиконституційного в тому, що Державна судова адміністрація уповноважена затверджувати Положення про автоматизовану систему документообігу суду, адже згідно з конституційними приписами Закону "Про судоустрій України" саме цей орган уповноважений організовувати роботу по веденню документообігу і комп'ютеризації судочинства. Автоматичний же розподіл справ між суддями хоча і не враховує положень деяких законів, проте цілком вписується в конституційні приписи.

Нагадаємо, що згідно із Законом "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України по впровадженню автоматизованої системи документообігу в адміністративних судах" позовні заяви, скарги і інші процесуальні документи, що надаються суду, підлягатимуть обов'язковій реєстрації в автоматизованій системі документообігу суду. Під час цієї реєстрації автоматично визначатиметься суддя, якому дістанеться розгляд цієї справи. Втім, суддям Пленуму ВСУ такі зміни не сподобалися, і вони вирішили оспорити їх конституційністьхоча достатніх аргументів для цього і не мали.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини