Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ДПАУ: про виборчий принцип оподаткування іноземних представництв

8 лютого 2010, 09:00
718
0
Реклама

Не усі прибутки, отримані постійними представництвами нерезидентів, підлягають оподаткуванню на прибуток. Такий висновок виходить з тексту роз'яснювального листа ДПАУ № 2853/7/22-5017.

Зокрема, з прибутків представництв, отриманих від допоміжної або підготовчої діяльності (відсотки банку, курсові різниці, різниці між сумою гривен, отриманих від продажу іноземної валюти і балансовою вартістю цієї ж валюти) податок не прибуток не стягується. І тут вже не грає ролі, чи наділені такі представництва пільгами в частині зменшення або звільнення від податків згідно з ув'язненими з Україною міжнародним договорам.

До речі, підписані Україною міжнародні договори про уникнення подвійного оподаткування також несуть в собі ряд додаткових переваг для іноземних представництв. Їм дозволяється або не платити податок взагалі, або платити, але по менших ставках. Єдина умова, яка ставиться перед такими представництвами, - необхідність не рідше за один раз в рік подавати в податкову письмове підтвердження, видане компетентним органом зарубіжної держави, про те, що нерезидент дійсно є резидентом країни, з якою укладений міжнародний договір. Таке письмове підтвердження повинне відповідати вимогам, викладеним в Порядку звільнення (зменшення) від оподаткування прибутків з джерелом їх походження з України згідно з міжнародними договорами України про уникнення подвійного оподаткування.

Незалежно від наявності міжнародного договору, підписаного з Україною, усі іноземні суб'єкти, що здійснюють госпдіяльність в Україні і відкрили тут свої постійні представництва, повинні встати на податковий облік. Згідно Положенню про порядок реєстрації і обліку постійних представництв нерезидентів в Україні в якості платників податку на прибутокповне або навіть часткове здійснення нерезидентом своєї госпдіяльності на території України без реєстрації постійного представництва забороняється: само початок такої діяльності вже вважається ухиленням від оподаткування, а отримані при цьому прибутки - прихованими від оподаткування.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини