Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Працівникам із високим рівнем нервового навантаження пропонують підвищити зарплату

Реклама

В Парламенті зареєстровано урядовий законопроект № 5857 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оплати праці".

Усі законопроекти з пояснювальними записками до них можна знайти в модулі "Законопроекти" ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Переконайтесь у зручності подання інформації, замовивши тестовий доступ.

Так, пропонується встановити, що оплата праці працівників, зайнятих на роботах із шкідливими, особливо шкідливими та небезпечними умовами праці, здійснюється в підвищеному розмірі, який визначається з дотриманням норм і гарантій, передбачених законодавством, а також положень генеральної, галузевої (міжгалузевої) і територіальної угод, колективного договору.

Визначення шкідливих, особливо шкідливих та небезпечних умов праці планується здійснювати за результатами атестації робочих місць за умовами праці, якщо інше не передбачено законодавством.

Також документом пропонується передбачити, що оплата праці працівників, що виконують роботу з високим рівнем нервово-емоційного та інтелектуального навантаження, в особливих природних географічних і геологічних умовах, умовах підвищеного ризику для здоров'я, може здійснюватися у підвищеному розмірі відповідно до норм законодавства, положень генеральної, галузевої (міжгалузевої) і територіальної угод, колективного договору.

У разі відсутності колективного договору, перебування поза сферою дії генеральної, галузевої (міжгалузевої), територіальної угод відповідно до Закону України "Про колективні договори і угоди" підвищена оплата праці працівників, зайнятих на шкідливих та небезпечних роботах буде здійснюватись організаційно-розпорядчим документом роботодавця. У такому разі розмір такого підвищення має бути не меншим, ніж встановлено генеральною угодою.

Крім того, планується, що суми, на які підвищується оплата праці відповідно до зазначених вище умов не будуть враховуватись під час обчислення розміру заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру.

Якщо документ підтримає Верховна Рада, він набере чинності з 1 січня 2022 року.

Читайте також: Закон про облік трудової діяльності в електронній формі набув чинності

Запровадження електронного обліку трудової діяльності: що зміниться для українців

Перехід на електронні трудові книжки: як оформити

Більше інформації про те, як попередити кризові ситуації бізнесу вже сьогодні, отримуйте в системах ЛІГА:ЗАКОН.

Тримайте руку на пульсі актуальної правової картини дня з усіма нововведеннями, використовуйте добірку ситуацій для оперативного реагування на будь-які зміни та майте доступ до повної бази нормативних документів на будь-яку дату, зокрема і тих, що регулюють роботу компаній в умовах коронакризи, карантинів, надзвичайних станів.

Спробуйте тестовий доступ до систем ЛІГА:ЗАКОН за посиланням, об'єктивно оцінюйте будь-яку ситуацію та приймайте тверді та зважені рішення вже сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини