Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Ринок юридичних послуг в Україні: як минув II квартал 2021 року

Реклама

Компанія ЛІГА:ЗАКОН ретельно вивчила, як ринок юридичних послуг відреагував на суттєве пом'якшення карантинних обмежень, і підготувала для вас результати дослідження DATA SMART.

DATA SMART Аналіз - щоквартальний зріз юридичного ринку, побудований на основі даних з відкритих джерел, інформації з Національного юридичного каталогу Liga:BOOK і думок експертів. Він створюється в ЛІГА:ЗАКОН та є частиною щорічного рейтингу юридичного ринку LIGA ZAKON AWARDS, оцінює всі вагомі чинники, що впливають на розвиток ринку юридичних послуг України та динаміку зростання його гравців.

Разом з тим у липні ми створили Експертну раду ЛІГА:ЗАКОН, до якої увійшли дев'ять відомих спеціалістів - представників юридичного ринку, які представляють великий бізнес, адвокатські об'єднання та консалтинг.

До складу Експертної ради ЛІГА:ЗАКОН увійшли: Тетяна Бенько, партнер-засновник Legal Marketing Solutions, ідеолог дослідження LegalTalents.Report; Ольга Бузунова, PR & Marketing Director, Arzinger; Олег Вдовичен, керуючий партнер адвокатського об'єднання «Вдовичен та партнери»; Світлана Лазаренко, директор з розвитку бізнесу юридичної фірми Hillmont Partners; Олександр Липський, керівник Медіа-центру ЛІГА:ЗАКОН; Ганна Соломко, керівник юридичного відділу Watsons; Олександр Петриченко, директор юридичного департаменту, радник з корпоративної безпеки ГК «Нові продукти», адвокат; Тетяна Тарасюк, керівник департаменту з правового забезпечення ДТЕК Київські регіональні електромережі; Салатин Ходжалиєва, провідний юрисконсульт ТОВ «Карпатнафтохім», адвокат. Нижче ви матимете можливість ознайомитися з їхніми думками та прогнозами.

Повну версію інтерв'ю з членами Експертної ради ЛІГА:ЗАКОН щодо підсумків ІІ кварталу 2021 року та прогнозів на осінь читайте в матеріалі за посиланням.

Динаміка ринку

Кількість новостворених юридичних компаній у II кварталі продовжує суттєво скорочуватися порівняно з тим самим періодом у 2020 та 2019 роках, а кількість компаній, які закриваються, навпаки, продовжує збільшуватися. Це, перш за все, свідчить про те, що ринок знаходиться все ще не в кращому стані і клієнтів на всіх не вистачає.

Тетяна Бенько, партнер-засновник Legal Marketing Solutions, ідеолог дослідження LegalTalents.Report:

«Якщо коротко, то прогноз на найближчий час - незворотна трансформація існуючих змін на юридичному ринку. Що в першу чергу передбачає усвідомлене ставлення до позитивних і негативних нововведень, які приніс нам період пандемії».

Разом з тим, представники ринку не прогнозують різкого поліпшення ситуації. У своїх прогнозах всі дуже стримані та посилаються на епідеміологічну ситуацію. Усі опитані експерти одностайні в тому, що черговий локдаун негативно вплине на стан ринку.

Олег Вдовичен, керуючий партнер адвокатського об'єднання «Вдовичен та партнери»:

«Ситуація на ринку зараз залежатиме від епідеміологічної ситуації в країні. Запровадження жорсткого карантину точно вдарить по юридичному ринку, низка клієнтів відкладе вирішення планових питань на потім».

Світлана Лазаренко, директор з розвитку бізнесу юридичної фірми Hillmont Partners:

«За моїми оцінками, однозначно роботи побільшає у адвокатів в частині супроводу дуже складних судових і кримінальних процесів - багато судових розглядів призначено на осінь, активно проходять тендери з вибору зовнішніх радників для локальних і міжнародних судових розглядів та розслідувань. Можливі карантинні обмеження у зв'язку з новим очікуваним сплеском захворюваності не особливо змінять ситуацію, оскільки ринок клієнтів і провайдерів навчився взаємодіяти з робочим завданням в гібридному форматі».

Салатин Ходжалиєва, провідний юрисконсульт ТОВ «Карпатнафтохім», адвокат:

«Складно спрогнозувати ситуацію, яка буде мати місце восени або цієї зими в умовах пандемії. Влада вже анонсує нову хвилю пандемії, яка, на мій погляд, безумовно негативно відіб'ється на всіх сферах економіки. Однозначно те, що на поліпшення ситуації на ринку сподіватися не доводиться».

Тетяна Тарасюк, керівник департаменту з правового забезпечення ДТЕК Київські регіональні електромережі:

«Як ми бачимо, зараз вбачається тенденція на оптимізацію в ряді напрямків. Восени і взимку анонсується сплеск нової хвилі карантину. При цьому бізнес вже має досвід роботи віддалено і режим економії не відпускається поки».

Медіаактивність

Юридичні фірми не поспішають вкладати значні бюджети в офлайн-маркетинг, хоча літо дало гарну можливість відновити участь у галузевих профільних заходах офлайн і також провести свої бізнес-заходи, в т.ч. ті, які відкладалися чи переносилися. Втім онлайн-активності продовжують фінансуватися в достатньому обсязі.

Тетяна Тарасюк, керівник департаменту з правового забезпечення ДТЕК Київські регіональні електромережі:

«Я б сказала, що після періоду карантину всі заходи з особистою участю сприймаються як ковток свіжого повітря. Комунікація «вживу» показала себе найбільш ефективною та затребуваною. Тому другий квартал я б назвала періодом повернення до життя».

Тетяна Бенько, партнер-засновник Legal Marketing Solutions, ідеолог дослідження LegalTalents.Report:

«Партнери юр. фірм хоч і прийняли вимушені зміни в роботі, але не до кінця усвідомили вирішальне значення подальших перетворень і обов'язкове включення до порядку денного важливих антикризових аспектів, які залишаться з нами назавжди».

Онлайн-активності юр. фірм на ринку не знижуються. Варто відзначити високу активність юридичних компаній з підготовки аналітичних і новинних матеріалів, розвиток онлайн-проектів та всіляких мобільних застосунків. Також українські юридичні компанії традиційно активно беруть участь у міжнародних рейтингових дослідженнях. Зокрема, збільшується кількість учасників у Національному юридичному каталозі Liga:BOOK і компаній, що бажають взяти участь у щорічному рейтингу юридичного ринку України LIGA ZAKON AWARDS.

Тож, ми спитали членів Експертної ради ЛІГА:ЗАКОН про те, чи читають вони юридичні статті в галузевих онлайн-ЗМІ?

Олег Вдовичен, керуючий партнер адвокатського об'єднання «Вдовичен та партнери»:

«Як правило, ми співпрацюємо з підрядниками у сфері сімейного права та банкрутства. Коли ми їх спочатку обирали, ми читали їх статті, відстежували активність у ЗМІ. З деякими з підрядників я познайомився на форумах і конференціях».

Олександр Петриченко, директор юридичного департаменту, радник з корпоративної безпеки ГК «Нові продукти», адвокат:

«Статті потенційних підрядників у ЗМІ читаю, в силу наявності часу для цього. Намагаюся знайти цікаві для себе і бізнесу, який я представляю, точки дотику. Роблю замітки на предмет потенційної майбутньої співпраці».

Ганна Соломко, керівник юридичного відділу Watsons:

«Я підписана на ряд розсилок від юридичних компаній».

Салатин Ходжалиєва, провідний юрисконсульт ТОВ «Карпатнафтохім», адвокат:

«Завжди відстежую присутність у медіапросторі потенційного підрядника, оскільки ґрунтуючись на змісті публічних матеріалів, можна скласти якесь попереднє розуміння про те, як потенційний підрядник буде тебе консультувати і «вести».

Фахівці ЛІГА:ЗАКОН за допомогою сервісу медіааналізу Semantrum проаналізували медіаактивність юридичних компаній у другому кварталі. ТОП-10 лідерів виглядає таким чином:

У рейтингу медіаактивності у ІІ кварталі значно посилили свої позиції юридичні фірми «DENTONS» та «Кравець і партнери».

Обирайте власні можливості просування з Liga:BOOK. Персональна сторінка компанії, інформація про клієнтів, відгуки та PR-підтримка у фахових медіа ЛІГА:ЗАКОН. Дізнайтеся більше

Зважаючи на підсумки, варто зазначити, що співпраця з діловими та галузевими ЗМІ хоч і не завжди допомагає зробити швидкі продажі, але на впізнаваність корпоративного та особистого брендів неабияк впливає, як і на процес вибору потенційних підрядників.

Затребувані практики та прогнози на осінь і зиму

Щодо затребуваності практик і напрямків станом за підсумками другого кварталу маємо таку ситуацію: бізнес починає все активніше скаржитися на посилення тиску з боку контролюючих та правоохоронних органів, тож і попит на практики із захисту бізнесу та кримінального захисту залишається стабільно високим і має потенціал до подальшого зростання. Судова практика також не здає своїх позицій і користується стійким попитом. Попитом на ринку користується корпоративне право і ліквідація юридичних осіб.

Ось що з цього питання кажуть члени Експертної ради ЛІГА:ЗАКОН:

Ольга Бузунова, PR & Marketing Director, Arzinger:

«З урахуванням того, яким чином зараз розвивається ситуація в Україні, відчутне зростання спостерігається в практиках, пов'язаних з інвестиціями та приватизацією: M&A, публічні закупівлі, податки, нерухомість, а також вирішення спорів, арбітраж та інші. Не можна також не помітити розвиток практики кримінального права та захисту бізнесу - зараз це лідер за багатьма показниками».

Олег Вдовичен, керуючий партнер адвокатського об'єднання «Вдовичен та партнери»:

«Кримінальна практика - це той напрямок, від якого клієнт не зможе відмовитися. Також перевірки контролюючих органів тривають, незважаючи на певні мораторії. Після прийняття Закону про легалізацію доходів ряд клієнтів починає ставити запитання, чи варто вчиняти які-небудь дії в зв'язку з цим. Не можна сказати, що це та ніша, на якій юристи зможуть багато заробити, але ця тема буде актуальною деякий час».

Світлана Лазаренко, директор з розвитку бізнесу юридичної фірми Hillmont Partners:

«Судова практика, практика кримінального права завжди актуальні для бізнесу і приватних клієнтів, незалежно від географії клієнта або виникнення проблеми».

Олександр Петриченко, директор юридичного департаменту, радник з корпоративної безпеки ГК «Нові продукти», адвокат:

«Останнім часом в Україні було прийнято ряд фундаментальних змін до Податкового кодексу України, Президент України підписав Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження добровільного декларування фізичними особами належних їм активів і сплати одноразової збору до бюджету» (простіше кажучи, Закон «Про одноразову податкову амністію»), закінчується пільговий період перед впровадженням звітності щодо контрольованих іноземних компаній. Тому очевидно, що на перше місце виходять різні податкові консультації як в частині оподаткування в Україні, так і міжнародного податкового планування. У частині прибутковості з суб'єктивної точки зору найбільш дохідними були і залишаються практики M&A угод, захисту бізнесу в міжнародних юрисдикціях і різні податкові спори».

Перевірте, чи ваша компанія обрала всі ключові спеціалізації - оновіть дані в каталозі Liga:BOOK. Він допомагає клієнтам знайти юристів, адвокатів, нотаріусів і надає комплексну PR-підтримку вашого бренда. Дізнайтеся про всі можливості Liga:BOOK прямо зараз

Ганна Соломко, керівник юридичного відділу Watsons:

«В першу чергу, це кримінальна практика в частині захисту інтересів бізнесу від тиску правоохоронних органів, так звана «white-collar crime», також антимонопольне та конкурентне право і, звичайно ж, завжди буде актуальною судова практика. До того ж, напрямок зеленої енергетики, який зараз активно розвивається в Україні, а також практики, що працюють з питаннями аграрного та земельного права».

Тетяна Тарасюк, керівник департаменту з правового забезпечення ДТЕК Київські регіональні електромережі:

«На даний момент актуальним запитом на юридичні консультації залишаються питання будівництва, капітальних інвестицій, у т. ч. у нерухомість, а також врегулювання спорів з глибокою судовою експертизою».

Салатин Ходжалиєва, провідний юрисконсульт ТОВ «Карпатнафтохім», адвокат:

«Класично затребуваними є практики представництва інтересів у судах в особливо важливих для бізнесу справах і практика захисту бізнесу. В умовах впровадження плану BEPS і MLI конвенції, особливої актуальності набувають питання податкового планування і консультування. З набранням чинності положеннями Закону України «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю» дуже популярний запит на укладення корпоративних угод».

Юридичні компанії все більше уваги приділяють питанням автоматизації операційних процесів і маркетингових функцій.

Працюйте віддалено та моніторте діяльність партнерів, конкурентів та співробітників за допомогою нового інструменту - LIGA360. IT-екосистема є єдиним робочим простором для усієї команди, яка містить персональні набори інструментів для роботи юристів, фінансистів, маркетингу, служби безпеки, PR, HR та зручних внутрішніх комунікацій. Дізнатися більше

Тетяна Бенько, партнер-засновник Legal Marketing Solutions, ідеолог дослідження LegalTalents.Report:

«Очевидно, що віддалена робота вже не асоціюється з примарною можливістю повноцінно дотримуватися work-life balance. Культура 24/7 стала реальністю - віддалена робота настільки стерла кордони між роботою, домівкою і дозвіллям, що майже неможливо сказати, де закінчується одне і починається інше. У зв'язку з цим керівникам необхідно буде приймати послідовні рішення щодо впровадження інноваційно-гнучких варіантів роботи, щоб вирівняти загублений баланс, знову знайти способи уникнути вигоряння і втрати хороших фахівців».

Зростання і падіння затребуваності практик після коронакризи. Що прогнозують експерти?

Олег Вдовичен, керуючий партнер адвокатського об'єднання «Вдовичен та партнери»:

«Зараз активізується земельне право в зв'язку з відкриттям ринку землі, але це не залежить від коронавируса. Думаю, що також практика трудового права буде досить таки актуальною, незважаючи на застаріле законодавство в цій сфері. Наприклад, вже є кілька вироків за розголошення комерційної інформації, чого раніше не було - цій практиці тільки пів року. Також, незалежно від карантину, актуальною темою є захист авторських прав. І, звичайно ж, почнуться масові перевірки після скасування мораторію».

Ганна Соломко, керівник юридичного відділу Watsons:

«Я думаю, що в першу чергу постраждають практики, пов'язані з комерційною та офісною нерухомістю, оскільки спостерігається тенденція скорочення роботи офлайн».

Тетяна Тарасюк, керівник департаменту з правового забезпечення ДТЕК Київські регіональні електромережі

«Оскільки ми поки не розуміємо, коли настане період «після коронакризи», то складно прогнозувати. При цьому в найближчому майбутньому, з урахуванням оптимізації штатних консультантів, думаю, будуть затребувані судові практики. Також бізнес все більше уваги приділяє автоматизації і діджиталізації всіх процесів, в тому числі юридичній підтримці».

Що юридичні компанії можуть поліпшити?

Тетяна Тарасюк, керівник департаменту з правового забезпечення ДТЕК Київські регіональні електромережі:

«Мені подобається фраза: Немає межі досконалості. Аналізуючи юридичний ринок, як уже зазначала, можу сміливо оцінювати сервіс на високому рівні. При цьому багато хто зараз активно працюють над поліпшенням комунікацій і успішно розвивають PR-функцію, це один із шляхів до лідерства».

Тетяна Бенько, партнер-засновник Legal Marketing Solutions, ідеолог дослідження LegalTalents.Report:

«Звичайно ж, питання врегулювання безпеки інформації стануть червоною лінією перед керівництвом. З огляду на загальну глобалізацію, покладатися на зовнішню безпеку нерозумно, її необхідно посилювати зсередини компанії».

Вимоги до потенційних підрядників

Члени Експертної ради ЛІГА:ЗАКОН поділилися думками, за якими критеріями обирають собі підрядників:

Олександр Петриченко, директор юридичного департаменту, радник з корпоративної безпеки ГК «Нові продукти», адвокат:

«Порядність, охайність, професіоналізм, вміння знаходити компроміси, дотримання етики та людської моралі. Ці критерії завжди були і залишаються для мене ключовими».

Салатин Ходжалиєва, провідний юрисконсульт ТОВ «Карпатнафтохім», адвокат:

«Для нас дуже важливим є те, яке місце на ринку займає підрядник, яка його репутація. Також важливим при виборі підрядника є фактор адекватності формування вартості його послуг».

Ганна Соломко, керівник юридичного відділу Watsons:

«Для мене важливо, щоб консультант підходив до питання не формально, а докладав зусиль, вникаючи в бізнес клієнта і надаючи консультацію, яка допоможе вирішити проблему. Це повинен бути юрист, готовий пропонувати рішення, іноді виходячи за рамки поставленого питання. Не менш важливим критерієм є ціна послуги, прозоре ціноутворення і бажано fix price або success fee (залежно від кейса). І, звичайно ж, команда повинна бути досвідченою в тій сфері, в якій потрібна консультація».

Тетяна Тарасюк, керівник департаменту з правового забезпечення ДТЕК Київські регіональні електромережі:

«Перша частина питання швидше до Compliance-процедур, які зараз, напевно, впроваджені і яких дотримуються більшість суб'єктів господарювання, які дотримуються основних стандартів ведення бізнесу. Додатковими критеріями добору зовнішніх радників часто є та чи інша специфіка замовлення».

Складнощі, які виникають у взаємовідносинах з державними органами:

Ольга Бузунова, PR & Marketing Director, Arzinger:

«Серед них: недостатній рівень професіоналізму та неготовність приймати рішення, що за фактом перетворюється в бюрократію і нескінченні терміни».

Олег Вдовичен, керуючий партнер адвокатського об'єднання «Вдовичен та партнери»:

«Найчастіше це саме небажання державними органами виконувати обов'язки, чекаючи на вирішення питань корупційним шляхом. Я вважаю, що це одна з основних проблем в Україні».

Ганна Соломко, керівник юридичного відділу Watsons:

«Найчастіше ми стикаємося з тим, що держоргани формально підходять до проблем бізнесу. На запити вони часто дають відписки і роблять відсилання до нормативних актів. Думаю, що причина - це знаходження бізнесу і державних органів у різних реаліях замість єдиної мети - наповнення економіки за рахунок розвитку бізнесу».

Салатин Ходжалиєва, провідний юрисконсульт ТОВ «Карпатнафтохім», адвокат:

«Як in-house-юрист можу сказати, що найчастіше складнощі виникають у взаєминах з фіскальними органами в площині тлумачення окремих норм законодавства або методології його застосування».

Які міжнародні рейтинги юр. ринку ви вважаєте найбільш об'єктивними і ілюстративними?

Світлана Лазаренко, директор з розвитку бізнесу юридичної фірми Hillmont Partners:

«Творці національних рейтингів також проводять колосальну роботу, якість їх продуктів зростає. На додаток до анкетування ініціюють особисті зустрічі, фіксують і вивчають голос ринку, потім видають його в редакційній аналітиці. Їх професійний розвиток також очевидний, а запит на їх існування диктує сам ринок, подобається це комусь чи ні.

У порядку пріоритетності - Chambers Global / Europe, IFLR1000 (і їх «брати» по видавничому дому Benchmark Litigation і World Tax), The Legal 500.

Що стосується індивідуальних рейтингів, то віддам репутаційну першість дослідженням Who's Who Legal і Expert Guides від історично шанованих юридичних видавництв Law Business Research і Euromoney Institutional Investor, відповідно».

Тетяна Бенько, партнер-засновник Legal Marketing Solutions, ідеолог дослідження LegalTalents.Report:

«З універсальних у розрізі охоплених практик найбільш авторитетними є Chambers Global, Chambers Europe і The Legal 500. Якщо говорити про рейтинги персоналій, то це однозначно Who's Who Legal.

Більш фокусні, але не менш ілюстративні з точки зору лідерів ринку в окремих сферах практик в Україні, вважаються такі міжнародні рейтингові видання:

- IFLR1000 - банківсько-фінансова практика, ринки капіталу, M&A, реструктуризація і банкрутство;

- Benchmark Litigation - практика вирішення спорів;

- World Tax - податкова практика;

- IP Stars, WTR1000 - практика інтелектуальної власності».

Повну версію інтерв'ю з членами Експертної ради ЛІГА:ЗАКОН щодо підсумків ІІ кварталу 2021 року та прогнозів на осінь читайте в матеріалі за посиланням.

Підсумки

Підбиваючи підсумки другого кварталу 2021 року, можна сказати, що для ринку він став більш вдалим і сприятливим з фінансової точки зору, аніж перший квартал, але це твердження здебільшого стосується юридичних компаній, що вже мають сталий бізнес, репутацію на ринку та налаштовані схеми залучення та утримання клієнтів. У сегменті «молодих» компаній, які лише засновані чи працюють 1-2 роки, боротьба за платоспроможних клієнтів залишається не менш запеклою, бо стан ринку ще дуже далекий від докризового, а бюджети в малого та середнього бізнесу на правовий супровід все ще дуже обмежені.

Заробітні плати по ринку, порівняно з першим кварталом поточного року, знаходяться приблизно на такому ж самому рівні: суттєвого зростання нема. Як не спостерігається і суттєвого зростання витрат на маркетинг і PR. Судовий захист і безпека бізнесу - найбільш пріоритетні практики. Також зараз у лідерах за затребуваністю: податкове, трудове і корпоративне право, міжнародне податкове планування та супровід M&A-угод.

Але, попри досить непрості післякризові умови, вкладати кошти в PR, маркетинг та проекти розвитку необхідно, бо в консалтингу важливо постійно бути в медіапросторі та в полі зору потенційних клієнтів.

Олександр Липський, керівник Медіа-центру ЛІГА:ЗАКОН,

голова Експертної ради ЛІГА:ЗАКОН

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини