Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Верховний Суд визнав Указ про скасування призначення суддею КСУ Олександра Тупицького протиправним і скасував

Реклама

Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду задовольнив позов Олександра Тупицького до Президента України, визнав протиправним та скасував Указ Президента від 27 березня 2021 року № 124/2021 «Про деякі питання забезпечення національної безпеки України» в частині скасування Указу Президента від 14 травня 2013 року № 256 про призначення позивача суддею Конституційного Суду України.

Таке рішення ухвалене в судовому засіданні 14 липня 2021 року під час розгляду справи № 9901/96/21, повідомляє прес-служба Верховного Суду.

ВС роз'яснив, що Президент при вирішенні питань утворення, формування органів державної влади та унормування їхньої діяльності зобов'язаний діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України, як це встановлено ст. 19 Основного Закону.

Підстави і порядок звільнення судді Конституційного Суду визначені у ст. 149-1 Конституції і ст. 20 Закону «Про Конституційний Суд України».

Реалізація повноважень Президента стосовно формування складу Конституційного Суду здійснюється виключно шляхом видання указів про призначення суддів КСУ.

Іншого способу реалізації Президентом конституційних повноважень, пов'язаних із формуванням Конституційного Суду, зокрема шляхом скасування раніше виданих актів з кадрових питань (у конкретному випадку щодо призначення судді Конституційного Суду України на цю посаду), Основним Законом не передбачено.

Колегія суддів вважає необґрунтованими посилання відповідача на норми п. 17 ч. 1 ст. 106 Конституції як на правову підставу для підписання спірного Указу, оскільки зазначені положення Основного Закону жодним чином не регламентують відносини стосовно формування складу Конституційного Суду, а визначають повноваження Президента щодо здійснення керівництва у сферах національної безпеки та оборони держави і кадрових військових питань, які належать до його відання.

Як зазначено в оскаржуваному Указі та підтверджено поясненнями представника відповідача в судовому засіданні, основним мотивом для видання спірного Указу слугувало те, що позивач та деякі інші судді Конституційного Суду голосували за Рішення цього Суду від 27 жовтня 2020 року № 13-р/2020, ухвалення якого мало наслідком втрату чинності рядом норм антикорупційного законодавства та призвело до дестабілізації соціально-політичної ситуації в Україні, дискредитації нашої держави на міжнародній арені.

Проте колегія суддів, не вдаючись до оцінки та аналізу вказаного вище Рішення Конституційного Суду, зауважує, що видання Президентом на цій підставі акта про скасування Указу щодо призначення особи на посаду судді Конституційного Суду України є порушенням встановлених Конституцією і законами України гарантій незалежності та недоторканності судді КСУ, якого не може бути притягнуто до відповідальності за голосування у зв'язку з ухваленням Судом рішень і надання ним висновків, за винятком вчинення злочину або дисциплінарного проступку.

Це рішення може бути оскаржено до Великої Палати Верховного Суду.

Не втрачайте важливу інформацію в кризових ситуаціях! Будьте в курсі розкладу судових засідань та завантаженості суддів. Відстежуйте судові справи по контрагентах, аналізуйте правові позиції та судові рішення з понад 90 млн. Формуйте власну сильну позицію із системою аналізу судових рішень VERDICTUM. Отримайте тестовий доступ за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини