Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Фінмоніторинг: які межі адвокатської таємниці?

Реклама

Про застосування заходу впливу у вигляді анулювання свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю. Під такою назвою вже розроблений бланк постанови для заповнення комісією Міністерства юстиції з питань запобігання відмивання коштів.

Мораторії на перевірки останнього року та відсутність профільних нормативних актів дали змогу підготуватись адвокатам до належної організації фінансового моніторингу. Адже з 26 червня 2021 року діє наказ Мінюсту N 2112/5 «Про деякі питання застосування заходів впливу Міністерством юстиції України». Наказ спрямований на забезпечення реалізації закону про фінансовий моніторинг.

Адвокати через призму FATF

Поняття категорії спеціально визначених суб'єктів первинного фінансового моніторингу в Україні з'явилось близько десяти років тому назад.

У міжнародних рекомендаціях групи по боротьбі з відмиванням коштів така категорія суб'єктів називається «визначені нефінансові установи та професії» та має лімітований перелік обов'язків порівняно з іншими суб'єктами фінмоніторингу.

Відповідно до зведених результатів секторальних оцінок ризиків щодо використання нефінансових установ з метою відмивання коштів та фінансування тероризму, адвокати, адвокатські бюро та об'єднання відносяться до середнього рівня ризику.

Опис сценарію ризиків юридичних послуг які надаються нотаріусами, адвокатами та незалежними юристами, наступний.

Злочинці можуть користуватися послугами, наприклад, адвоката для зловживання рахунками клієнтів, купівлі нерухомого майна, заснування довірчих фондів і компаній або управління довірчими фондами і компаніями, ведення певних судових процесів.

Держфінмоніторинг вбачає, що учасники адвокатської спільноти можуть залучатися до схем відмивання коштів, допомагаючи створювати «непрозорі» структури, де справжня особа власника юридичних осіб приховується за допомогою, наприклад, номінальних директорів.

Саме така позиція демонструється в методичних матеріалах з ризик-орієнтованого підходу для спеціально визначених суб'єктів первинного фінансового моніторингу, опрацьованих та розроблених Держфінмоніторингом за сприяння координатора проектів ОБСЄ. Ризик-орієнтований підхід є ключовим елементом реалізації рекомендацій FATF. З огляду на це і були розроблені ряд рекомендацій з метою допомоги щодо кращого розуміння та ефективного виконання своїх зобов'язань відповідно до законодавства у сфері відмивання коштів та фінансування тероризму.

Однією із ключових аргументацій для залучення адвокатів у процес фінансового моніторингу є наступний опис ризику. Організовані злочинні угрупування часто використовують юридичні послуги, що надаються спеціалістами з юридичних питань, та залучають цей сектор у свої схеми відмивання коштів. Послуги таких фахівців вважаються корисними для створення схем відмивання, оскільки вони потрібні для певних видів діяльності та тому що наявний доступ до спеціалізованих податкових знань та навичок. Найчастіше злочинці використовують адвокатів, адже залучення адвоката додає респектабельності та видимості легітимності діяльності навіть тоді, коли надана послуга може допомогти злочинцям відмивати кошти. Спеціалісти з юридичних питань можуть підтримувати відмивання, використовуючи інструменти, які вже є у їх розпорядженні (наприклад, рахунки клієнтів), або допомагаючи своїм клієнтам створювати та управляти рахунками, довірчими фондами та компаніями для приховування та легітимізації джерела своїх коштів.

Хочете спробувати понад 50 цифрових модулів та інструментів, підібраних спеціально для адвокатів НААУ? Судова практика, законодавство, досьє на партнерів та контрагентів - усе в єдиному просторі. Отримайте тестовий доступ до LIGA360: Адвокат НААУ прямо сьогодні.

Захист для адвоката

Частина 3 статті 10 Закону про фінансовий моніторинг розмежовує обов'язок повідомляти про підозри та професійну діяльність. Так, нотаріуси, адвокатські бюро, адвокатські об'єднання, адвокати, які здійснюють адвокатську діяльність індивідуально, особи, які надають юридичні послуги, можуть не виконувати обов'язки щодо здійснення належної перевірки клієнта та не повідомляти спеціально уповноважений орган про свої підозри у разі надання послуг щодо захисту клієнта, представництва його інтересів у судових органах та у справах досудового врегулювання спорів або надання консультацій щодо захисту та представництва клієнта.

Таким чином, адвокати або особи, які надають юридичні послуги, не повідомляють Держфінмоніторинг про свої підозри щодо фінансових операцій у разі, якщо відповідна інформація стала їм відома за обставин, що є предметом їх адвокатської таємниці та професійної таємниці, коли вони виконують свої обов'язки щодо захисту клієнта, представництва його інтересів у судових органах та у справах досудового врегулювання спорів або надання консультацій щодо захисту та представництва клієнта. В іншому випадку - обов'язкова постановка на облік в Держфінмоніторингу, проходження навчання, ведення обліку клієнтів та звітність.

Варто нагадати, що адвокатською таємницею є будь-яка інформація, що стала відома адвокату про клієнта та отримана ним під час здійснення адвокатської діяльності. До такої відносять зміст порад, консультацій, роз'яснень та інші документи і відомості.

До того ж, адвокату забороняється без згоди клієнта розголошувати відомості, що становлять адвокатську таємницю, а серед гарантій адвокатської діяльності, передбачених законом, є заборона проведення огляду, розголошення, витребування чи вилучення документів, пов'язаних із здійсненням адвокатської діяльності.

Без сумніву, заслуговує на увагу цікава позиція і Верховного суду, який зазначив, що відповідно до статті 10 Правил адвокатської етики, дотримання принципу конфіденційності є необхідною і найважливішою передумовою довірчих відносин між адвокатом і клієнтом, без яких є неможливим належне надання професійної правничої (правової) допомоги, здійснення захисту та представництва. Тому збереження конфіденційності будь-якої інформації, яка визначена як предмет адвокатської таємниці Законом України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» або становить персональні дані про фізичну особу, які охороняються законодавством з питань захисту персональних даних, є правом адвоката у відносинах з усіма суб`єктами права, які можуть вимагати розголошення такої інформації, та обов`язком щодо клієнта і тих осіб, кого ця інформація стосується.

Акцент на тому, що розголошення відомостей, що складають адвокатську таємницю, заборонено за будь-яких обставин, так само як і незаконні спроби органів досудового розслідування і суду допитати адвоката про обставини, що складають адвокатську таємницю.

Ключовим також визнається чи отримана згода клієнта на розголошення інформації отриманої адвокатом.

Хочете економити час на перевірці договорів? Скористайтесь функціоналом CONTRACTUM у LIGA360. Помилки в нумерації, реквізитах, структурі відобразяться автоматично. А ще тут можна швидко звірити суми й перевірити ризики щодо сторін. Оцініть переваги замовивши тестовий доступ.

І вівці цілі, і вовки ситі

З однієї сторони FATF, Держфінмоніторинг та Міністерство юстиції в якості профільного контролера, а іншої - вимоги закону про адвокатуру та належне виконання професійних обов'язків перед клієнтом.

Не лякатись, а здійснювати адвокатську діяльність виважено та послідовно.

До слова сказати, що наразі фінмоніторинг для адвокатів це щось із категорії далекого і невидимого в полі зору. Яскраво демонструє це секторальна оцінка ризиків. Для прикладу, у 2018 році серед 12 449 адвокатів, які перебували на обліку в ДФС як платники податків лише 71 стали на облік у Держфінмоніторингу як суб'єкти.

Власне про адвокатів, як одних із можливих фігурантів діяльності щодо відмивання коштів було згадано і в положенні Директиви ЄС 2015/849 Європейського Парламенту і Ради щодо запобігання відмиванню грошей та боротьби з тероризмом. Проте, відповідно до вказаної директиви, визначені нефінансові установи та професії мають на регулярній основі вживати належних заходів для виявлення та оцінки ризиків.

Базуючись на оцінках ризику, суб'єктом проводиться політика та процедури з ефективного управління ризиками відмивання коштів та фінансування тероризму.

До політики та контролю мають входити:

• розроблення моделей управління ризиком;

• належна перевірка клієнта;

• ведення звітності, обліку, внутрішнього контролю;

• управління комплаєнсом (відповідністю до вимог чинного законодавства);

• призначення відповідального спеціаліста у сфері нагляду за комплаєнсом та перевірки працівників.

Реальний аналіз та статистика свідчать про недостатній рівень виконання обов'язків адвокатами та розуміння ризиків відмивання коштів та фінансування тероризму. Проте є всі передумови, що ситуація буде змінюватися і, як наслідок, виникатимуть спірні моменти і щодо розкриття адвокатської таємниці в тому числі. Очевидним буде заздалегідь налаштувати процеси організації фінмоніторингу та підготуватись до перевірок.

Compliance Officer, сертифікований фахівець з фінансового моніторингу,

засновник «Hard Skills Consulting» Шульга Віктор

Читайте також: Адвокатів та нотаріусів штрафуватимуть за недотримання нових правил фінмоніторингу

Набули чинності правила фінмоніторингу: зміна параметрів контрольованих операцій і нові штрафи для юристів

Нові правила фінмоніторингу: коли адвокати повинні контролювати своїх клієнтів

Більше інформації про те, як попередити кризові ситуації бізнесу вже сьогодні, отримуйте у системах ЛІГА:ЗАКОН. Тримайте руку на пульсі актуальної правової картини дня з усіма нововведеннями, використовуйте добірку ситуацій для оперативного реагування на будь-які зміни та майте доступ до повної бази нормативних документів на будь-яку дату, зокрема і тих, що регулюють роботу компаній в умовах коронакризи, карантинів, надзвичайних станів. Спробуйте тестовий доступ до систем ЛІГА:ЗАКОН за посиланням, об'єктивно оцінюйте будь-яку ситуацію та приймайте тверді та зважені рішення вже сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини