Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

На варті наших прав: хто такий Омбудсмен і коли до нього звертатись

17 червня 2021, 14:12
9065
1
Реклама

Що робити, якщо державні органи чи чиновники порушують права людини? Які функції має Омбудсмен, в яких випадках до нього звертатись і як саме це зробити - пояснює юристка Bihus.Info Єлизавета Середіна.

Хто такий Омбудсмен?

Омбудсмен, або Уповноважений ВР з прав людини - це спеціальна посадова особа, головним завданням якої є контроль за додержанням конституційних прав і свобод людини і громадянина та захист їхніх прав.

Серед ключових задач Омбудсмена:

1) захист прав і свобод людини і громадянина, проголошених Конституцією України, законами України та міжнародними договорами України, запобігання порушенням або сприяння поновленню цих прав,

2) сприяння приведенню законодавства України про права і свободи людини і громадянина у відповідність з Конституцією України, міжнародними стандартами у цій галузі,

3) запобігання будь-яким формам дискримінації щодо реалізації людиною своїх прав і свобод,

4) сприяння правовій інформованості населення та захист конфіденційної інформації про особу, тощо.

Загалом можна сказати, що головна мета існування омбудсмена - захищати права людей, запобігати їх порушенням та не допускати дискримінацію. Якщо якесь з прав людини, гарантованих Конституцією, було порушено - можна звернутися до Омбудсмена.

Як працює захист від Омбудсмена?

Омбудсмен розглядає випадки «суперечок» між заявником та органами державної влади, органами місцевого самоврядування та їх посадовими і службовими особами. Тобто, він/вона не розглядає спори між приватними особами, крім випадків, коли особа є жертвою дискримінації. Також Уповноважений НЕ переглядає законність і обґрунтованість процесуальних рішень прокурорів та органів досудового розслідування, судових рішень, не відміняє та не змінює їх.

Омбудсмен розглядає звернення з питань дискримінації/порушення прав, може звертатись до різних органів чи суду із заявами про дискримінацію.

У сфері журналістики до Омбудсмена звертаються найчастіше у випадках, коли розпорядник публічної інформації відмовляється надати її на запит громадянам або надає неповну інформацію, а також коли особа хоче захистити свої персональні дані. Варто зазначити, що в цих випадках, звернення до Омбудсмена є досить ефективним інструментом (зазвичай, органи починають реагувати досить швидко).

У сфері запобігання та протидії дискримінації, домашньому насильству та торгівлі людьми омбудсмен має повноваження вживати заходи навіть у приватних відносинах між громадянами. Також омбудсмен у рамках здійснення контролю за додержанням прав та свобод людини і громадянина здійснює контроль за дотриманням рівних прав та можливостей жінок і чоловіків та розглядає звернення про випадки дискримінації та насильства за ознакою статі.

Як подати звернення?

Звернення подаються Уповноваженому в письмовій формі протягом року після виявлення порушення прав і свобод людини і громадянина. За наявності виняткових обставин цей строк може бути продовжений Уповноваженим, але не більше ніж до двох років.

У письмовому зверненні має бути зазначено:

1. Прізвище, ім'я та по батькові.

2. Місце проживання заявника.

3. Суть порушеного питання:

- найменування органу державної влади, місцевого самоврядування чи посадової особи, які порушили права;

- у чому полягає порушення прав;

- яких заходів вжито для поновлення прав; до яких органів чи посадових осіб зверталися (долучити копії їхніх відповідей та інші документи, необхідні для розгляду звернення);

- чи зверталися за захистом порушених прав до суду?

4. Суть прохання, звернення.

5. Дату та власноручний підпис.

6. При поданні звернення в інтересах третіх осіб потрібно надавати копії документів, що посвідчують повноваження на представництво їхніх інтересів.

Письмові звернення до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини надсилаються за адресою: вул. Інститутська, 21/8, м. Київ, 01008 або на електронну пошту: hotline@ombudsman.gov.ua, або може бути прийнято під час особистого прийому у громадській приймальні.

Не підписане електронне звернення, а також таке, з якого неможливо встановити авторство, визнається анонімним і розгляду не підлягає.

Що може зробити омбудсмен для захисту права на інформацію?

Сам факт вашого звернення до омбудсмена вже дуже позитивно впливає на активність розпорядника інформації.

Крім того, уповноважений може скласти адміністративний протокол на відповідальних осіб розпорядника за ненадання інформації, неоприлюднення інформації та інші порушення права на доступ до інформації за статтею 212-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Штраф за цією статтею складає в середньому від 425 грн до 850 грн, але, незважаючи на не дуже велику суму, факт притягнення до відповідальності є впливовим і зазвичай після звернення до Уповноваженого, вся запитувана інформація громадянам надається).

Читайте також: Обслуговування споживачів українською згідно з мовним законом: роз'яснення юристів

Штрафи за порушення мовного закону з 16 січня: роз'яснення мовного омбудсмена

Відповіді експертів юридичного ринку на найгарячіші питання юристів щодо кризових ситуацій доступні на сторінках видання "ЮРИСТ&ЗАКОН". Тільки практичні матеріали, що допоможуть попередити і запобігти багатьом кризовим ситуаціям, а не тільки діяти по факту процесів, що вже трапилися.

Отримайте демо-номер за посиланням, об'єктивно оцінюйте будь-яку ситуацію та приймайте тверді та зважені рішення вже сьогодні.

Як уникнути помилок при укладанні договорів? Новий функціонал CONTRACTUM у LIGA360 укаже на помилки автоматично. А ще він виділить найбільш значущі пункти для перевірки - суми, реквізити та ін. Дізнавайтеся деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини