Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Парламентарі планують зміни в ХПК, що стосуються касаційного перегляду справ

30 січня 2010, 11:54
355
0
Реклама

Усунення недоліків в регулюванні Господарським процесуальним кодексом перегляду Судовою палатою по господарських спорах ВСУ судових рішень в касаційному порядку ставить своєю метою автор законопроекту № 6013 - Валерій Писаренко (БЮТ).

Змінами в ст. 111-14 ХПК пропонується надати право оскарження судових рішень Вищого господарського суду до Верховного Суду України особам, що не брало участь у справі, прав і обов'язків яких торкається рішення суду.

Кількість членів Судової палати по господарських спорах ВСУ, право переглядати постанови і визначення ВХСУ, що має, згідно з проектом повинно бути "не менше 5 суддів". Також виписується процедура перегляду справ у випадку неоднакового застосування судовими палатами ВСУ одного і того ж положення закону.

До повноважень Верховного Суду за результатами перегляду касаційної скарги проект додає право відміни рішення апеляційної або касаційної інстанції і залишення в силі помилково скасованого рішення суду першої або апеляційної інстанції, а також право відміни судових рішень і винесення нового рішення без передачі справи на новий розгляд.

Нині чинним ХПК право касаційного оскарження рішень ВХСУ передбачено тільки для сторін у справі і Генерального прокурора України. А кількість суддів Судової палати, повноважна переглядати постанови і визначення ВХСУ, взагалі не встановлено ч. 2 ст. 111-17 ХПК. З аналізу ч. 1 цієї статті слідує лише те, що їх число не може бути менше трьох.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини