Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Основи національного спротиву: що передбачає законопроект Президента

Реклама

25 травня Володимир Зеленський подав до Парламенту законопроект № 5557 про основи національного спротиву, визначений як невідкладний.

Усі законопроекти з пояснювальними записками до них можна знайти в модулі "Законопроекти" ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Переконайтесь у зручності подання інформації, замовивши тестовий доступ.

У пояснювальній записці до проекту зазначено, що він врегульовує питання розвитку територіальної оборони, організації руху опору та відповідної підготовки громадян України до національного спротиву, що є невід'ємною складовою всеохоплюючої оборони держави на всій території України.

Закладена у проекті Закону концепція реалізується шляхом розбудови потужної територіальної оборони та створення руху опору, які разом з підготовкою громадян України до захисту держави формують систему національного спротиву.

Цей проект Закону надає визначення національного спротиву, територіальної оборони, руху опору, підготовки громадян України до національного спротиву та інших пов'язаних з ними понять.

Національний спротив - складова всеохоплюючої оборони України, що включає в себе комплекс заходів, які організовуються та здійснюються в мирний час і в особливий період в Україні з метою максимально широкого залучення громадян України до дій, спрямованих на забезпечення воєнної безпеки, суверенітету і територіальної цілісності держави, стримування і відсіч агресії та завдання противнику неприйнятних втрат, з огляду на які він буде змушений припинити агресію проти України.

Територіальна оборона - це невід'ємна складова оборони України, яка є системою загальнодержавних, військових і спеціальних заходів, що здійснюються у мирний час та в особливий період з метою протидії воєнним загрозам, а також для надання допомоги у захисті населення, територій, навколишнього природного середовища та майна від надзвичайних ситуацій.

Рух опору - невід'ємна складова оборони України, яка є системою воєнних, інформаційних і спеціальних заходів, організація, планування, підготовка і підтримка яких здійснюється з метою відновлення державного суверенітету і територіальної цілісності під час відсічі збройної агресії проти України.

У законопроекті запропоновано визначити:

- склад, мету і завдання національного спротиву;

- основи побудови, організації та ведення територіальної оборони та руху опору;

- порядок підготовки громадян України до національного спротиву;

- організацію системи керівництва національним спротивом;

- порядок формування та комплектування військових частин Сил територіальної оборони Збройних Сил України, добровольчих формувань територіальних громад та руху опору;

- повноваження сил безпеки та сил оборони, державних органів, органів місцевого самоврядування з питань національного спротиву;

- порядок підготовки, розгортання та ведення територіальної оборони України;

- фінансування та матеріально-технічне забезпечення національного спротиву;

- соціальний і правовий захист осіб, які беруть участь у національному спротиві;

- відповідальність за порушення законодавства та інших нормативно-правових актів з питань національного спротиву.

Зауважимо, що законопроектом № 5558 Президент пропонує на законодавчому рівні збільшити чисельність Збройних Сил України на 11 000 військовослужбовців для забезпечення функціонування окремого роду сил ЗСУ - Сил територіальної оборони, а також подальшої розбудови системи руху опору.

Економте свій час на всіх етапах договірної роботи. Новий функціонал Contractum в LIGA360 повністю автоматизує процес - від підготовки договорів до виконання угод. Замовте безкоштовний тест-драйв LIGA360: Юрист з договірною роботою прямо зараз.

Читайте також:

Новий функціонал у LIGA360: комплексна система автоматизації договірної роботи Contractum

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини