Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нотаріальна палата просить Мін'юст виключити незаконні норми щодо виконавчих написів

Реклама

Нотаріальна палата звернулася до Міністерства юстиції з проханням привести Перелік документів, за якими стягнення заборгованості провадиться у безспірному порядку на підставі виконавчих написів нотаріусів (затверджений урядовою постановою від 26.11.2014 № 662), у відповідність до судового рішення.

Йдеться про виключення з Переліку пунктів 1-1 та 2, оскільки ці норми нівелюють вимогу чинного законодавства щодо необхідності підтвердження наявності та безспірності заборгованості, набуття чинності кредитним договором і повноважень кредитора, повідомляє прес-служба НПУ.

Ці пункти урядової постанови № 662 визнано незаконними та нечинними постановою Київського апеляційного адміністративного суду від 22.02.2017 (справа № 826/20084/14), яку залишено без змін ухвалою Вищого адміністративного суду України від 01.11.2017.

У НПУ зазначають, що на сьогодні пункти 1-1 та 2, за якими стягнення заборгованості провадиться у безспірному порядку на підставі виконавчих написів нотаріусів, не виключено з тексту Переліку, що дає можливість недобросовісним кредиторам звертатися за вчиненням виконавчих написів на кредитних договорах, які нотаріально не посвідчувалися.

Застосування незаконних норм Переліку не може забезпечувати захист цивільних прав шляхом вчинення виконавчого напису.

Стежити за змінами законодавства легко в LIGA360. Це комплекс інформаційно-аналітичних продуктів, що надає доступ до актуальної бази законодавства й законопроектів, надсилає сповіщення про зміни у них. А ще ви отримаєте роз'яснення експертів до НПА. Оцініть переваги LIGA360, замовивши тестовий доступ.

Читайте також:

Карантин на користь: юристи опановують нові цифрові інструменти

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини