Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Платники єдиного податку звітують з ЄСВ по-новому: ДПС

Реклама

Фахівці Головного управління ДПС у Луганській області звернули увагу платників єдиного податку першої - третьої груп, що починаючи з 01.01.2021 платники єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі - ЄВ) зобов'язані подавати звітність про нарахування ЄВ у складі звітності з податку на доходи фізичних осіб (єдиного податку) до контролюючого органу за основним місцем обліку платника ЄВ у строки та порядку, встановлені Податковим кодексом (п. 4 частини другої ст. 6 Закону № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» (далі - Закон № 2464)).

Пунктом 296.2 ПКУ визначено, що платники єдиного податку першої та другої груп подають до контролюючого органу декларацію платника єдиного податку - фізичної особи - підприємця (далі - Декларація) у строк, встановлений для річного податкового (звітного) періоду, в якій відображаються обсяг отриманого доходу, щомісячні авансові внески, визначені пунктом 295.1 ПКУ, а також відомості про суми ЄВ, нарахованого, обчисленого і сплаченого в порядку, визначеному законом для цієї категорії платників.

За звітний період, що дорівнює календарному року, у цьому випадку Декларацію подають протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року.

Платники єдиного податку третьої групи подають до контролюючого органу Декларацію у строки, встановлені для квартального податкового (звітного) періоду, тобто протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу.

Платники єдиного податку третьої групи у складі Декларації за IV квартал податкового (звітного) року подають також відомості про суми ЄВ, нарахованого, обчисленого і сплаченого в порядку, визначеному законом для даної категорії платників.

Наказом Мінфіну від 09.12.2020 № 752, який набрав чинності 01.01.2021, форму Податкової декларації платника єдиного податку, затверджену наказом Мінфіну від 19.06.2015 № 578, доповнено додатком 1 «Відомості про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску» (далі - додаток 1).

Згідно з приміткою 8 до Декларації додаток 1 є невід'ємною частиною Декларації, подається та заповнюється ФОП - платниками єдиного податку першої - третьої груп, відповідно до пунктів 296.2 і 296.3, та які є платниками ЄВ відповідно до п. 4 частини першої ст. 4 Закону № 2464.

Пунктом 2 Наказу № 752 визначено, що Декларація подається за формою, затвердженою Наказом № 752, за податкові звітні періоди 2021 року.

Відповідно до абзацу п'ятого частини восьмої ст. 9 Закону № 2464 періодом, за який платники ЄВ, зокрема, ФОП подають звітність до контролюючого органу (звітним періодом), є календарний рік.

Враховуючи зазначене, платники єдиного податку першої та другої груп вперше подають до контролюючого органу додаток 1 у складі Декларації за 2021 рік, граничний термін подання якого - до 1 березня 2022 року.

Платники єдиного податку третьої групи (ФО) подають додаток 1 у складі Декларації за 2021 рік у термін до 9 лютого 2022 року.

Як самостійно подати звітність й контролювати сплату податків? Сервіс Liga:REPORT має усі шаблони звітів до податкової, автоматично перевіряє і розраховує дані. Також тут можна стежити за сплаченими податками й штрафами державі, вести книгу обліку доходів онлайн. Придбайте Liga:REPORT і звітуйте вже сьогодні без проблем.

У LIGA360 - День народження, а подарунки отримуєте ви! Відкриваємо вільний доступ до наших ІТ-рішень. На період тесту надається максимум функцій для юристів. Встигніть взяти участь в акції до 14 травня.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини