Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ГКЦБФР навчить дисципліні: маніпуляції і інші порушення на фондовому ринку обійдуться в 5 разів дорожче

27 січня 2010, 12:38
368
0
Реклама

Про те, що ГКЦБФР мала намір посилити санкції за велику частину правопорушеньдосконалих на ринку цінних паперівговорилося вже давно. І хоча до певного часу ці плани так і залишалися в теоретичній площині, але і цьому часу прийшов кінець. Так, після довгих дискусій ГКЦБФР внесла зміни у Правила розгляду справ про порушення вимог законодавства на ринку цінних паперів і застосуванні санкцій. Нові затверджені Комісією санкції, які почнуть застосовуватися з дня на день (з дня офіційної публікації документу), однозначно не порадують учасників ринку : в цілому, сума штрафів зросла в 2 - 5 разів, а в деяких випадках і зовсім складатиме 850 тис. гривен.

Віднині торговцям цінними паперами і фондовим біржам доведеться набагато ретельніше стежити за своїми операціями. Адже уперше за весь час регулятор отримав право штрафувати юридичних осіб на суму від 10 до 50 тис. неоподатковуваних мінімумів прибутків громадян (170 - 850 тис. гривен) або в розмірі до 150 % прибулиотриманою в результаті "маніпулювання цінами під година здійснення операцій з цінними паперами".

Крім того, посилюються санкції за ряд інших правопорушень :

- розміщення цінних паперів без реєстрації їх випуску відгукнеться штрафом від 170 до 850 тис. гривен, або у розмірі 150 % отриманою в результаті таких дій прибутку (раніше верхня планка стояла на рівні 170 тис. гривен);

- діяльність на фондовому ринку без ліцензії обійдеться не у 85, а в 170 тис. гривен штрафу;

- ненадання інвесторові (акціонерові) на його письмовий запит інформації про діяльність емітента штрафуватиметься в межах, передбачених законом, або надання йому неправдивій інформації штрафуватиметься до 17 тис. гривен. А такі ж дії, здійснені повторно впродовж року, каратимуться в 5 разів більш суворо - штрафом в сумі до 85 тис. гривен. Аналогічні санкції передбачені за непублікацію, неповну публікацію і публікацію недостовірної інформації учасником фондового ринку.

Посилення дисципліни торкнулося і порядку виконання рішень і розпоряджень ГКЦБФР : їх невиконання або несвоєчасне виконання каратимуться однаково - штрафом від 17 тис. до 85 тис. гривен (це в 10 разів більше, ніж зараз : згідно поки що діючим правилам, штраф за ці діяння встановлений в розмірі до 8500 гривен).

Услід за прийняттям таких радикальних змін, ймовірно, варто чекати і масових перевірок з боку ГКЦБФР (особливо в тому, що стосується маніпулювання цінами фондовими біржами і торговцями цінними папери). Втім, якщо перевірки здійснюються вже зараз, застосування нових санкцій можна буде оспорити в суді на основі того, що нормативні акти не мають зворотної сили, за винятком пом'якшення відповідальності.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини