Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Участь понятих не є обов'язковою при огляді, який проводиться не в житловому приміщенні: ВС

Реклама

Суть справи: органами досудового розслідування громадянин обвинувачувався у незаконному зберіганні, придбанні та перевезенні наркотичних засобів та психотропних речовин у місця позбавлення волі. Місцевий суд визнав його невинуватим та виправдав на підставі п. 3 ч. 1 ст. 373 КПК, у зв'язку із недоведеністю в його діянні складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 307 КК.

Суд визнав недопустимим доказом протокол огляду місця події, оскільки ні громадянин, ні його захисник не приймали участь під час проведення даної слідчої дії, при цьому було запрошено двох понятих, які є працівниками виправної колонії, що на думку суду прямо суперечить вимогам ч. 7 ст. 223 КПК.

Апеляційний суд із таким висновком погодився.

Однак колегія суддів Кримінального суду ВС скасувала ухвалу апеляційного суду і призначила новий розгляд у суді апеляційної інстанції.

Відповідну постанову у справі № 473/2485/17  ВС прийняв 10.12.2020. З її повним текстом можна ознайомитися в системі аналізу судових рішень VERDICTUM.

Спробуйте також  Verdictum PRO, за допомогою якого на підставі завантаженої позовної заяви ви зможете отримати інформацію про вірогідність перемоги у суді у всіх трьох інстанціях за допомогою штучного інтелекту.

Відповідно до ч. 7 ст. 223 КПК слідчий, прокурор зобов'язаний запросити не менше двох незаінтересованих осіб (понятих) для пред'явлення особи, трупа чи речі для впізнання, огляду трупа, в тому числі пов'язаного з ексгумацією, слідчого експерименту, освідування особи. Винятками є випадки застосування безперервного відеозапису ходу проведення відповідної слідчої (розшукової) дії.

Поняті можуть бути запрошені для участі в інших процесуальних діях, якщо слідчий, прокурор вважатиме це за доцільне. Обшук або огляд житла чи іншого володіння особи, обшук особи здійснюються з обов'язковою участю не менше двох понятих незалежно від застосування технічних засобів фіксування відповідної слідчої (розшукової) дії.

Верховний Суд вказав, що враховуюче вищезазначене та те, що КПК не передбачає обов'язкової участі понятих при огляді, якщо він проводиться не в житловому приміщенні, участь понятих, громадянина та його захисника при огляді місця події, який проводився на території виправної колонії, яка є режимним об'єктом з обмеженим доступом, не була обов'язковою. З огляду на наведене, висновок суду про визнання недопустимим доказом протоколу огляду місця події є передчасним.

Читайте також: З 1 січня збільшилась сума для настання кримінальної відповідальності за крадіжку

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини