Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Незаконне заволодіння автомобілем: яка відповідальність передбачена

Реклама

Сьогодні на території України поширеними є випадки викрадення автомобілів для здійснення шахрайських дій та розбір на запчастини. Із метою протидії на законодавчому рівні відповідні зміни було внесено до Кримінального кодексу.

Про це повідомив Луцький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Незаконне заволодіння транспортним засобом - вчинене умисно, з будь-якою метою протиправне вилучення будь-яким способом транспортного засобу у власника чи користувача всупереч їх волі.

Зміни стосуються ст. 289 Кримінального кодексу. Зокрема, за незаконне заволодіння транспортним засобом вже не буде покарання у вигляді штрафу, а такі дії каратимуться обмеженням волі на строк від трьох до п'яти років або позбавленням волі на той же строк.

Також встановлюється покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 5 до 8 років з конфіскацією майна або без такої за ті ж дії, здійснені з використанням електронних пристроїв для втручання в роботу технічних засобів охорони, або якщо предметом незаконного заволодіння є транспортний засіб, вартість якого складає від 100 до 250 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 105 100 до 262 750 грн.).

За викрадення авто, вартість якого в 250 і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян (більше 262 750 грн.), - позбавлення волі на строк від 8 до 12 років з конфіскацією.

Особи, які викрали авто вперше, але добровільно заявили про це правоохоронним органам, повернули транспортний засіб власнику і повністю відшкодували заподіяні збитки, звільняються від кримінальної відповідальності судом.

Зазначені зміни спрямовані на попередження злочинів у сфері безпеки руху та експлуатації транспорту, оскільки відтепер правопорушники не зможуть сплатити лише штраф, а мають відбувати реальне покарання у виді, пов'язаному із обмеженням пересування та перебування у спеціалізованих виправних закладах.

Аналізуйте судові рішення для підготовки виграшної позиції в суді за допомогою комплексного рішення LIGA360: АДВОКАТ. Отримайте доступ до усієї необхідної нормативно-правової, консультаційної інформації, використовуйте алгоритми дій у різноманітних ситуаціях. А найголовніше: спробуйте Verdictum PRO - інноваційну систему для оцінки ймовірності перемоги у суді за допомогою штучного інтелекту. Замовляйте вже зараз.

Читайте також:

Кабмін змінив порядок держреєстрації транспортних засобів

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини