Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Рада схвалила закони щодо відновлення повноважень НАЗК

Реклама

Сьогодні, 15 грудня, Верховна Рада прийняла Закон (проект № 4470) "Про внесення змін до Закону України "Про запобігання корупції" щодо відновлення інституційного механізму запобігання корупції", повідомляє Інформаційне управління Апарату ВР.

Метою Закону є усунення законодавчих прогалин, що виникли у зв'язку з втратою чинності окремих положень Закону «Про запобігання корупції» відповідно до Рішення Конституційного Суду № 13-р/2020 від 27.10.2020, забезпечення належного функціонування Національного агентства з питань запобігання корупції та інституційного механізму запобігання корупції, а також встановлення додаткових особливостей щодо здійснення повноважень НАЗК стосовно суддів, суддів Конституційного Суду, які спрямовані на забезпечення дотримання гарантій незалежності вказаних осіб, зазначається в пояснювальній записці.

Законом забезпечується повноцінне функціонування Національного агентства, наділено його необхідними повноваженнями та правами для їх реалізації.

Законом визначено порядок реагування НАЗК на виявлення порушень відповідного Закону, виявлення ознак корупційних і пов'язаних з корупцією правопорушень, а також встановлено деякі особливості такого реагування у разі вчинення відповідних діянь суддями або суддями Конституційного Суду.

Документ передбачає відкритий цілодобовий доступ до Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Законом запроваджується правове регулювання особливостей врегулювання конфлікту інтересів у діяльності окремих категорій осіб, порядку здійснення контролю та повної перевірки декларацій, моніторингу способу життя суб'єктів декларування, порядку здійснення деяких додаткових заходів фінансового контролю.

Також встановлено особливості проведення повних перевірок декларацій та моніторингу способу життя стосовно суддів, суддів Конституційного Суду; забезпечено правове регулювання щодо відповідальності за корупційні та пов'язані з корупцією правопорушення.

Відповідні зміни внесено до Закону «Про запобігання корупції».

Цього ж дня депутати прийняли Закон (проект № 4471) "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо встановлення особливостей складення протоколу про адміністративні правопорушення, передбачені статтями 172-4 - 172-9 та 188-46, 212-15 стосовно судді, судді Конституційного Суду України".

Законом визначено суб'єктів, уповноважених складати протоколи про адміністративні правопорушення з боку Національного агентства з питань запобігання корупції, визначено порядок вручення протоколу, а також встановлено особливості надання пояснень до протоколу суддями, суддями Конституційного Суду та інші особливості.

Відповідні зміни внесено Законом до Кодексу про адміністративні правопорушення щодо встановлення особливостей складення протоколу про адміністративні правопорушення, передбачені статтями 172-4 - 172-9 та 188-46, 212-15 стосовно судді, судді Конституційного Суду.

Більше інформації про те, як попередити кризові ситуації бізнесу вже сьогодні, отримуйте у системах ЛІГА:ЗАКОН.

Тримайте руку на пульсі актуальної правової картини дня з усіма нововведеннями, використовуйте добірку ситуацій для оперативного реагування на будь-які зміни та майте доступ до повної бази нормативних документів на будь-яку дату, зокрема і тих, що регулюють роботу компаній в умовах коронакризи, карантинів, надзвичайних станів.

Спробуйте тестовий доступ до систем ЛІГА:ЗАКОН за посиланням, об'єктивно оцінюйте будь-яку ситуацію та приймайте тверді та зважені рішення вже сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини