Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Банкрутство фізичної особи: яка процедура передбачена в Україні

Реклама

Відповідно до Кодексу з процедур банкрутства кожен українець має право на відкриття справи про свою неплатоспроможність (тобто визнати себе банкрутом).

У Південно-Східному міжрегіональному управлінні Міністерства юстиції (м. Дніпро) роз'яснили, що передбачає зазначена процедура.

Для ініціювання банкрутства фізичної особи необхідна наявність однієї з таких підстав:

- припинення протягом 2-х місяців погашення кредитів або здійснення інших планових платежів у розмірі понад 50 % місячних платежів з кожного із зобов'язань;

- якщо розмір прострочених зобов'язань боржника становить не менше тридцяти мінімальних розмірів зарплати.

Також фізична особа може подати заяву про відкриття справи про свою неплатоспроможність у разі відсутності в неї майна, з якого може бути здійснено стягнення в межах виконавчого провадження, та в разі наявності загрози неплатоспроможності боржника.

Фізичній особі в подальшому достатньо подати до господарського суду за місцем свого проживання заяву про відкриття провадження з викладенням усіх обставин справи та додати до неї документи, серед яких слід виділити такі: інформацію про всі відкриті банківські рахунки, опис майна, яке знаходиться у власності особи, а також перелік майна, яке перебуває у заставі.

Також особі потрібно надати копії договорів, які були укладені стосовно нерухомого майна, транспортних засобів, акцій і корпоративних прав, а також декларацію про свій майновий стан.

Суд протягом 15 робочих днів з моменту прийняття заяви фізичної особи зобов'язаний провести судове засідання, за результатами якого відкрити чи відмовити у відкритті провадження у справі про неплатоспроможність.

При цьому фізичній особі варто звернути увагу, що в разі якщо її було притягнуто до адміністративної або кримінальної відповідальності за неправомірні дії, пов'язані з неплатоспроможністю, або ж протягом попередніх п'яти років вона була визнана банкрутом - суд відмовить у відкритті провадження.

З моменту відкриття справи про банкрутство фізичної особи запроваджується мораторій на задоволення вимог кредиторів строком на 120 днів. Цей мораторій спрямований на дослідження обставин неплатоспроможності фізичної особи та визначення процедури, яка вводитиметься стосовно боржника.

Після відкриття провадження у справі суд запроваджує одну із таких процедур: реструктуризацію боргів або введення процедури погашення боргів фізичної особи.

У першому випадку здійснюватиметься реалізація частини майна на користь боргу, відстрочка, розстрочка або списання боргу, або ж повернення боргу третьою стороною замість боржника-фізособи.

А в іншому випадку буде здійснена реалізація майна фізичної особи до моменту погашення всієї суми заборгованості. Якщо ж за результатами реалізації майна борги не будуть погашені - такі борги будуть списані судом.

Протягом наступних 3 років після визнання боржника банкрутом та закриття справи про неплатоспроможність боржник вважатиметься таким, що не має бездоганної ділової репутації. До того ж боржник зобов'язаний буде письмово повідомляти іншу сторону про свою неплатоспроможність під час укладання кредитного договору, договору позики та договору поруки.

ЛІГА:ЗАКОН презентує Verdictum PRO - першу систему аналізу судових рішень із функціоналом передбачення вірогідності перемоги в суді за допомогою штучного інтелекту. Система Verdictum PRO дає змогу визначити вірогідність ухвалення схожого судового рішення за допомогою математичних моделей машинного зчитування інформації. Сьогодні Verdictum PRO аналізує понад 80 млн документів. Долучайтеся до перших користувачів революційного рішення Verdictum PRO.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини