Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Парламентський комітет підтримує зміни в Законі про вибори Президента, віце-спікер немає

14 січня 2010, 11:46
670
0
Реклама

Комітет з питань держбудівництва і місцевого самоврядування рекомендував парламенту прийняти в першому читанні і в цілому законопроект № 5509 про внесення змін до Закон "Про вибори Президента України".

Члени комітету вважають, що недосконалість окремих положень Закону може привести до фальсифікаціям під час президентських виборів шляхом безпідставного включення в день голосування осіб в списки виборців, у тому числі одночасно на декількох ділянках, а також безпідставного включення виборців в списки тих, що голосують зовні виборчої дільниці.

Комітет взяв до уваги рекомендації спільного виводу Європейській комісії "За демократію через право" і ОБСЄ від 12.10.2009 № 546/2009 про наявність потенційною погрози фальсифікації виборів в "мобільному" голосуванні. Проте перший віце-спікер Верховної ради України Олександр Лавринович вважає, що наміри за чотири дні до виборів змінити правила роботи виборчих комісій і правила голосування - це не що інше, як "спроба для того, щоб зробити хаос".

Законопроект № 5509 пропонує зміни до порядку і термінів оскарження неточностей в списках виборців і організації голосування поза приміщеннями для голосування. Оскарження неточностей в списках в комісію або в органи ведення Держреєстру виборців за проектом можна буде здійснити не пізніше чим за 4 дні до дати голосування (зараз - не пізніше чим за годину до закінчення виборів). Терміни подачі позовних заяв про уточнення списків виборців до суду планується зробити такими, як це передбачено процесуальними нормами КАС, згідно з якими подібні судові справи розглядаються.

Відносно голосування зовні виборчої дільниці законопроект встановлює необхідність подачі документів, що підтверджують неможливість пересування виборця.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини