Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Аліменти на утримання дитини: Мін'юст нагадав основні моменти

Реклама

Одним із найважливіших прав дитини є право на утримання. Окреме її проживання від одного з батьків не звільняє останнього від обов'язку утримувати свою дитину (найчастіше - шляхом сплати аліментів) до досягнення нею повноліття.

Порядок отримання аліментів на утримання дитини нагадав Мін'юст у Facebook.

Хто може отримати аліменти на утримання дитини

Зазвичай питання про отримання аліментів на дитину піднімає один із батьків (опікун, піклувальник), з яким дитина проживає. Однак, їх може стягувати і сама дитина, якій виповнилося 18 років, у разі якщо вона продовжує навчання і у зв'язку з цим потребує матеріальної допомоги (до досягнення 23 років).

Які існують способи отримання аліментів

- Досудовий (добровільний): це може бути як усна домовленість між батьками, так і нотаріально посвідчений договір про сплату аліментів на дитину. Відмінність між ними полягає в тому, що невиконання усної домовленості не тягне за собою юридичних наслідків, тоді як несплата аліментів за договором є підставою для звернення до органу державної виконавчої служби і стягнення аліментів у примусовому порядку на підставі виконавчого напису нотаріуса.

- Судовий: коли батьки не досягли згоди стосовно розміру аліментів чи один із батьків взагалі ухиляється від утримання своєї дитини і не бере участі в її вихованні. У такому випадку мати або батько (опікун, піклувальник) мають право звернутися до суду.

Якими будуть наступні рішення влади? Замовте тестовий доступ до екосистеми LIGA360, щоб стежити за прийняттям законів, що можуть вплинути на ваш бізнес. Ви можете замовити повний тестовий доступ на 4 доби до LIGA360 за посиланням.

Читайте також:

Законодавство щодо стягнення аліментів на утримання дитини хочуть змінити

Аліменти під час карантину: платити чи ні?

Все про аліменти: як розрахувати, як стягнути, як припинити виплати

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини