Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Деякі положення щодо управління об’єктами державної власності визнано неконституційними

Реклама

Конституційний Суд України визнав неконституційними положення абз. 8 ч. 5 ст. 11 Закону "Про управління об'єктами державної власності" від 21 вересня 2006 року № 185-V зі змінами. Відповідне рішення № 8-р(I)/2020 КСУ ухвалив 22.07.2020.

Згідно з цими положеннями Закону „господарські товариства, у статутному капіталі яких є корпоративні права держави, та господарські товариства, 50 і більше відсотків акцій (часток) яких знаходяться у статутних капіталах господарських товариств, частка держави яких становить100 відсотків, які не прийняли рішення про нарахування дивідендів до 1 травня року, що настає за звітним, сплачують до державного бюджету частину чистого прибутку у розмірі, визначеному за базовими нормативами відрахування частки прибутку, що спрямовується на виплату дивідендів, встановлених на відповідний рік, але не менше 30 відсотків, до 1 липня року, що настає за звітним; на суму таких коштів органами доходів і зборів нараховується пеня у порядку, визначеному абзацом шостим цієї частини, яка сплачується до загального фонду Державного бюджету України“.

Скаржник стверджував, що оспорювані положення Закону порушують гарантоване Конституцією України право кожного володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, а також порушують право приватної власності.

КСУ зазначає, що передбачені частиною четвертою статті 13, статтею 41 Основного Закону України гарантії захисту права власності поширюються на корпоративні права учасника господарської організації. Тому втручання в такі права має бути обумовлене суспільною необхідністю, здійснюватися відповідно до закону з дотриманням принципу верховенства права та єдиних конституційних принципів, забезпечуючи розумне співвідношення інтересів кожного з учасників правовідносин.

У рішенні йдеться про те, що механізм, який полягає в обов'язковому спрямуванні частини чистого прибутку до державного бюджету без волевиявлення учасників господарської організації, обмежує їх корпоративні права, зокрема таку складову, як правомочність на участь в управлінні господарською організацією», - наголошується у Рішенні.

Конституційний Суд вважає, що вказане нормативне регулювання ставить державу у привілейоване становище порівняно з іншими учасниками господарської організації державного сектора економіки, тобто є дискримінаційним.

Рішення КСУ є обов'язковим, остаточним і таким, що не може бути оскаржене.

Кризові умови потребують посиленої уваги до законодавчих змін. Незамінним рішенням у портфелі кожного юриста є онлайн-система ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Почніть користування прямо зараз, щоб отримати доступ до нормативно-правової та довідкової інформації зі зручним пошуком та конкретними алгоритмами дій у типових ситуаціях.

Читайте також:

Конституційний Суд ухвалив рішення у справі щодо виконавчого напису нотаріуса

З'явився текст рішення КСУ про неконституційність ліквідації Верховного Суду України

КСУ визнав неконституційними деякі положення судової реформи Зеленського

Верховний Суд просить КСУ перевірити конституційність карантинних обмежень

Обирайте комплексне рішення LIGA360 від ЛІГА:ЗАКОН, яке об'єднує головні інструменти для ефективної роботи юрисконсульта в єдиному робочому просторі.

Працюючи з інструментами LIGA360, ви отримуєте:

- економію часу у процесі підготовки договорів;

- контроль усіх нюансів податкового законодавства під час ведення бізнесу;

- алгоритми дій у різноманітних сферах діяльності.

Замовляйте доступ в липні зі знижкою 30 %.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини