Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як захистити бізнес від рейдерських атак: рекомендації Мін'юсту

Реклама

Рейдерські атаки залишаються справжнім викликом для українського бізнесу. Типовими помилками потенційних жертв «мисливців» за чужим майном є:

- недосконалість установчих документів (статуту);

- відсутність моніторингу за змінами в державних реєстрах;

- відсутність упорядкованого документообігу підприємства;

- несвоєчасне звернення до органів державної влади та судів.

Мін'юст на своїй сторінці у Facebook нагадав про антирейдерські запобіжники, які дозволять завжди бути в курсі можливих атак на бізнес і своєчасно їх ліквідувати на стадії зародження.

Зазвичай рейдерське захоплення відбувається через незаконні зміни в корпоративній структурі підприємства - затверджується статут у новій редакції та вносяться зміни до ЄДРПОУ.

Мінімізувати ризики, пов'язані з рейдерськими діями, можна, розставивши юридичні «пастки», які значно знизять ризики внесення незаконних змін у державні реєстри. Для представників бізнесу - це, насамперед, належне оформлення установчих документів, зокрема статутів, у яких варто передбачити антирейдерські запобіжники, наприклад:

- обов'язковість нотаріального посвідчення договору про відчуження майнових прав або частки в статутному капіталі (для всіх юридичних осіб, крім ТОВ);

- за можливості встановити умову про те, що окремі рішення загальних зборів, скажімо, щодо зміни керівника підприємства, мають підписуватися всіма присутніми учасниками (засновниками), а не тільки головою і секретарем, чи головуючим на зборах

- визначити, що підписувати статут у новій редакції має не уповноважена особа, а учасники (засновники) товариства, які голосували за затвердження цього документа;

- прописати, що голова загальних зборів має обиратися із числа учасників (засновників) товариства.

Будь-яке рейдерство здебільшого починається з отримання того чи іншого судового рішення, яке «легалізує» нового власника. Тому не зайвим буде проведення моніторингу даних про фігурування компанії (її засновників) в тих чи інших судових процесах.

Захистити своє майно від рейдерів вже зараз допоможе ефективний сервіс SMS-Маяк від "ЛІГА:ЗАКОН". Завдяки ньому можна відстежувати зміни статусу об'єкта нерухомості. Отримана інформація дасть змогу своєчасно звернутися до суду з позовною заявою про скасування вчинених реєстраційних дій, а також до правоохоронних органів із заявою про неправомірність таких дій. Ефективно уберегтися від рейдерів також допоможуть сервіси SMS-Маяк Земля та SMS-Маяк Іпотека від "ЛІГА:ЗАКОН", за допомогою яких можна оперативно дізнатися про зміни в реєстрі нерухомості (через SMS-повідомлення, електронним листом або через повідомлення в кабінеті користувача).

Читайте також:

Як зареєструвати право власності на земельний пай: роз'яснення Мін'юсту

Видача нотаріусом дубліката документа: які особливості

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини