Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

В Україні хочуть законодавчо врегулювати використання дронів у сільському господарстві

Реклама

Можливість використання безпілотних літальних апаратів (БЛА) для виявлення шкідливих організмів, внесення засобів захисту рослин та інші питання, пов'язані з можливостями БЛА, обговорили 26 червня на робочій нараді представники Мінекономіки, Держпродспоживслужби, Державної авіаційної служби та профільних асоціацій, повідомляє Інформаційно-аналітичний портал АПК України.

Переваги використання дронів у сільському господарстві очевидні: це і висока маневреність, і низькі експлуатаційні витрати, уникнення пошкодження сільськогосподарських культур чи ґрунту.

Також безпілотні апарати можна використовувати для обробітку як всього поля, так і для локального внесення ЗЗР, що дає можливість уникнути отруєння бджіл. Крім того, використання БЛА дозволяє суттєво зменшити кількість ЗЗР, що матиме позитивний ефект на навколишнє середовище.

Проте чинне законодавство фактично унеможливлює повноцінну роботу БЛА. Зокрема, експлуатація дронів у сільському господарстві можлива за умови їх реєстрації в Державному реєстрі цивільних повітряних суден України. Застарілі норми унеможливлюють реєстрацію сучасних апаратів, а тому необхідні внесення відповідних законодавчих змін до Повітряного кодексу, а також підготовка окремих авіаційних правил для безпілотних повітряних суден, які застосовуються у сільському господарстві, зокрема, при внесенні ЗЗР.

Учасники наради поінформували, що наразі вже розроблено проект Закону "Про внесення змін до Повітряного кодексу України щодо удосконалення законодавчого врегулювання у сфері безпілотних повітряних суден цивільної авіації", який зареєстровано у Верховній Раді. Крім того, розглядається можливість окремо врегулювати використання БЛА в законопроекті "Про захист рослин", який розробляється робочою групою при Мінекономіки.

Старт земельної реформи, активізація рейдерства та законодавчі зміни потребують постійної роботи на випередження неочікуваних наслідків. ЛІГА:ЗАКОН пропонує комплексний інструмент LIGA360 для агробізнесу, який дає змогу керівнику, юристу та всій команді бути на крок попереду зовнішніх загроз. Рішення містить головні інструменти, які допомагають відстежувати ризики й ухвалювати сильні рішення для втримання лідерських позицій. Лише в червні обирайте комплекс інформаційно-аналітичних продуктів зі знижкою.

Читайте також:

Плата за землю з фізосіб: що змінилося у 2020 році

Реєстрація земельних ділянок: 7 типових порушень

З 10 червня реєстрація земельних ділянок відбуватиметься за новим принципом

Як протидіяти трьом класичним схемам аграрного рейдерства

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини