Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Батькам хочуть забезпечити рівні з матір'ю можливості на догляд за дитиною

Реклама

У Верховній Раді зареєстровано законопроект № 3695 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення рівних можливостей матері та батька на догляд за дитиною", який розширює можливості українських чоловіків у частині поєднання професійної діяльності з сімейними обов'язками та вихованням дітей, а також пропонує запровадити новий вид відпустки для чоловіків - відпустку при народженні дитини.

Усі законопроекти з пояснювальними записками до них можна знайти в модулі "Законопроекти" ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Переконайтесь у зручності подання інформації, замовивши тестовий доступ до систем.

На думку авторів проекту, він допоможе усунути законодавчі прогалини, які обмежують права чоловіка на відпустку для догляду за дитиною, та створити передумови для посилення ролі батька у процесі виховання дітей та розвитку відповідального батьківства в Україні.

Зокрема, законопроектом запропоновано внести зміни до Кодексу законів про працю та Закону "Про відпустки", закріпивши на законодавчому рівні такі права чоловіків:

- на встановлення скороченого робочого часу для батьків, які виховують дітей без матері (зокрема в разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі), а також мають дітей віком до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю (у чинному законодавстві це право передбачено лише для жінок);

- на отримання чоловіком одноразової оплачуваної відпустки тривалістю до 14 календарних днів при народженні дитини;

- рівні права батька та матері на відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку (у чинному законодавстві право батька розуміється як похідне від права матері на таку відпустку, тобто лише матір може делегувати право на відпустку батькові чи іншим родичам, які фактично доглядають за дитиною, що обмежує батька, матір дитини якого є самозайнятою особою або фізичною особою - підприємцем, у праві скористатися відпусткою для догляду за дитиною, оскільки така жінка не перебуває в трудових відносинах та не має права на будь-який вид відпустки).

Більше інформації про те, як попередити кризові ситуації бізнесу вже сьогодні, отримуйте у системах ЛІГА:ЗАКОН.

Тримайте руку на пульсі актуальної правової картини дня з усіма нововведеннями, використовуйте добірку ситуацій для оперативного реагування на будь-які зміни та майте доступ до повної бази нормативних документів на будь-яку дату, зокрема і тих, що регулюють роботу компаній в умовах коронакризи, карантинів, надзвичайних станів.

Спробуйте тестовий доступ до систем ЛІГА:ЗАКОН за посиланням, об'єктивно оцінюйте будь-яку ситуацію та приймайте тверді та зважені рішення вже сьогодні.

Якими будуть наступні рішення влади? Замовте тестовий доступ до екосистеми LIGA360, щоб стежити за прийняттям законів, що можуть вплинути на ваш бізнес. Ви можете замовити повний тестовий доступ на 4 доби до LIGA360 за посиланням.

Читайте також:

Процедура розлучення з іноземцем в Україні

Аліменти під час карантину: платити чи ні?

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини