Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Повернути не можна залишити або як компанії жити після обшуку

Реклама

Сьогодні досить контенту про те, як правильно під час обшуку зустрічати гостей, поводити себе, а також про інші процесуальних питання цього дійства. Ми минаємо цю стадію і відразу перейдемо до вирішення тих питань, які обов'язково постануть перед керівником після того, як він підпише протокол обшуку і гості підуть. Тож почнемо.

1. Повтори.

Нещодавня практика демонструє неспроможність думки про те, що факт проведеного обшуку гарантовано вбереже компанію від повторного його проведення. Дійсно, одна й та сама ухвала суду дає підстави лише на один обшук. Але де гарантії, що орган досудового слідства не звернеться до суду з клопотанням повторно? У нас з'явилися клієнти, яких обшукували повторно декілька раз протягом двох місяців.

Тому після першого ж обшуку ми рекомендуємо починати негайну підготовку до можливих подальших візитів.

2. Вилучення понад.

Одним із результатів закону «Маски шоу - стоп 2» була заборона вилучення комп'ютерної техніки за умови надання кодів доступу, а також вилучення тільки носіїв інформації при необхідності. На практиці ж, ухвала суду розглядається слідчим/прокурором просто як законна підстава для примусового входу до приміщення компанії або житло, а також підставу вилучати все, що вирішить за необхідне. Причому, вилучають незалежно від переліку предметів, зазначених в ухвалі суду. «Арештуємо потім!» - каже слідчий і упаковує в пакети телефони, ПК, первинні документи і грошові кошти. Хоча суд дозволив вилучати тільки копії документів і носії інформації. Вже є обшуки, в результаті яких винесли ЕПТ - лампові монітори).

У цій ситуації ми рекомендуємо не зневірятися, а якісно фіксувати перелік вилученого майна, щоб потім його повернути вже через суд при необхідності. Про це далі.

3. Чи потрібно повертати?

Це головне питання, на яке повинен відповісти керівник компанії після вилучення під час обшуку.

Ми бачимо для керівника два підходи: математичний і юридичний. Математика повернення вилученого майна є максимально простою. Виходячи з вартості витрат на повернення техніки, вона не повинна перевищувати ціну вилученого, тому що іноді простіше купити (взяти в оренду) нові ПК і телефони, ніж оплатити послуги адвокатів. Юридичний підхід базується на тому, що може зберігатися на ПК або телефонах, і як це може бути використано потім проти компанії. В цьому випадку повертати потрібно, і чим швидше, тим краще.

4. Насильство.

Примусовий вхід до приміщення, подолання опору, відповідь на провокації, а також необґрунтований героїзм співробітників - ось основні обставини, при яких застосовується насильство по відношенню до компанії під час обшуку. Насильство залишає сліди, які потрібно негайно фіксувати, а потім приймати рішення про грамотне використання. Найчастіше це внесення відомостей до реєстру з реєстрацією кримінального провадження. Також цей факт може бути використаний в PR, про що мова піде далі.

5. Вихід в PR.

Найбільш правильний вихід в PR-площину після обшуку ми бачимо, якщо це не разова акція, а продумана стратегія. Також важливо бути впевненим, що діяльність вашої компанії максимально легалізована, співробітники оформлені, а вилучене майно є абсолютно марним для слідства. При цьому потрібно пам'ятати, що кожен з правоохоронних органів сьогодні має свій сайт і здатний самостійно вести свою стратегію щодо подальшої дискредитації компанії через ЗМІ. Наші кроки в цій роботі повинні бути рішучими, а аргументи неспростовними.

Більше дізнатися про нову хвилю обшуків та її особливості ви можете на вебінарі: Нова хвиля обшуків - посткарантинні особливості. Реєструйтеся за посиланням, будемо ділитися практичними напрацюваннями та лайфхаками.

Олександр Горобець, адвокат, молодший партнер АО Legal House

Читайте також: Рейдерство під час пандемії: рекомендації з протидії

Швидко готуйте власну позицію, щоб виграти в суді, та будьте в курсі всіх законодавчих новацій разом із LIGA360:АДВОКАТ. Отримайте доступ до повної бази НПА і коментованих кодексів. Зручний пошук та аналіз бази із 85 млн судових рішень. Можливість в один клік обирати рішення із правовими позиціями ВС й отримати подібні рішення у справі. Доступний розклад судових засідань, моніторинг справ і засідань за десятками параметрів. Замовляйте доступ зі знижкою 30%.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини