Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Витрати на правову допомогу не можуть бути стягнуті за позовною вимогою в іншому провадженні: ВС

Реклама

Суть справи: підприємство звернулось до господарського суду із позовом до ДПС про стягнення витрат на правову допомогу. Позов мотивовано тим, що внаслідок оскарження в суді рішення відповідача позивач поніс збитки у зв'язку із оплатою послуг адвоката.

У відзиві на позовну заяву, відповідач вказав, що адміністративний суд розглядав справу за позовом підприємства щодо оскарження дій ДПС . Згідно із ст. 123, 132, 134 КАСУ склад і розмір витрат, пов'язаних з оплатою правової допомоги, входить до предмета доказування у справі. Проте у межах адміністративної справи заяви про відшкодування витрат, пов'язаних із наданням правничої допомоги, подано не було.

Місцевий та апеляційний суди відмовили у задоволенні позову.

З ними погодилась колегія суддів Господарського суду ВС.

Відповідну постанову у справі № 910/12945/19 ВС прийняв 01.06.2020. З її повним текстом можна ознайомитися в системі аналізу судових рішень VERDICTUM. Тестовий доступ в систему можна оформити тут.

Згідно зі ст. 143 КАСУ питання щодо судових витрат вирішується адміністративним судом у рішенні, постанові або ухвалі. Якщо сторона з поважних причин не може до закінчення судових дебатів у справі подати докази, що підтверджують розмір понесених нею судових витрат, суд за заявою такої сторони, поданою до закінчення судових дебатів у справі, може вирішити питання про судові витрати після ухвалення рішення по суті позовних вимог.

За змістом зазначених норм за своєю правовою природою витрати на правову допомогу, що ґрунтуються на договірних відносинах, можуть бути відшкодовані виключно у спосіб, передбачений процесуальним законодавством.

Витрати, зокрема, пов'язані з оплатою правової допомоги адвоката є такими, що понесені особою у зв'язку із реалізацією своїх процесуальних прав при розгляді певної справи у суді. Такі витрати процесуальним законом віднесено до судових витрат, вони відшкодовуються в порядку, передбаченому відповідним процесуальним законом; їх не можна визнати збитками чи шкодою у розумінні положень цивільного законодавства України й вони не можуть бути стягнуті за позовною вимогою в іншому провадженні.

Читайте також:

Верховний Суд роз'яснив, коли адвокат не реєструється як самозайнята особа

Відомості з ЄРДР можна отримати на адвокатський запит: рішення ВП ВС

Верховний Суд роз'яснив, коли адвокат не зможе стягнути оспорюваний гонорар

Виключно адвокати і прокурори можуть представляти держоргани в судах: ВС

ЛІГА:ЗАКОН розробила LIGA360:АДВОКАТ - комплексне рішення, що поєднує головні інструменти в єдиному робочому просторі для адвоката:

- Повна база НПА;

- Коментарі до кодексів;

- 85 млн судових рішень;

- подібні справи;

- Правові позиції Верховного Суду;

- 6,5 млн досьє компаній і ФОП.

Замовляйте доступ зі знижкою 30 %.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини