Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Адвокатам, які залучаються до програми відновлення для неповнолітніх, визначили умови оплати праці

Реклама

Уряд врегулював питання оплати праці адвокатів, які залучаються до Програми відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину.

Відповідну постанову № 445 «Деякі питання надання послуг посередництва (медіації) адвокатами, включеними до Реєстру адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу» було прийнято на урядовому засіданні 3 червня 2020 року.

З повним текстом постанови зручно ознайомитися в модулі "Законодавство" ІПС ЛІГА:ЗАКОН, замовивши тестовий доступ до систем.

Постанова врегульовує питання оплати послуг адвокатів, що надають безоплатну вторинну правову допомогу в рамках реалізації пілотного проекту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину». Проект реалізується на базі системи безоплатної правової допомоги з березня 2019 року. З квітня 2020 року його дія поширюється на всю територію України, повідомляє Мін'юст.

Пілотний проект ґрунтується на відновних підходах у кримінальних провадженнях про злочини невеликої та середньої тяжкості, вчинені неповнолітніми, і включає скоординовану організацію ефективної комунікації між такими неповнолітніми і потерпілими від вчинених ними злочинів з метою забезпечення відшкодування заподіяної шкоди, максимально раннього виведення неповнолітніх правопорушників із кримінального процесу з обов'язковим ужиттям узгоджених заходів для їх ресоціалізації та запобігання повторним злочинам.

«Медіаторами у цьому процесі виступають адвокати, які співпрацюють із системою БПД та успішно пройшли навчання на тему «Базові навички медіації у кримінальному процесі», - зазначив Міністр юстиції Денис Малюська.

За словами очільника міністерства, учасниками пілотного проекту є органи прокуратури, представники системи безоплатної правової допомоги, адвокати-медіатори, громадські організації. При цьому оплата послуг та відшкодування витрат адвокатів, які є посередниками щодо укладення угоди про застосування Програми, здійснювалась за підтримки донорських коштів, які наразі використані.

«Таким чином, наразі виникла необхідність у вирішенні питань щодо залучення центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги медіаторів, а також оплати їхніх послуг та відшкодування витрат на підготовку і проведення медіації. Зважаючи на це, постановою пропонується визначити право центрів з надання БВПД на залучення посередника із числа адвокатів, включених до Реєстру адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу, що пройшли навчання з реалізації Програми для проведення медіації, та установити, що посередники залучаються на підставі укладених договорів та доручення центру для проведення медіації», - пояснив Міністр.

Згідно з постановою оплата послуг посередників за рахунок бюджетних коштів здійснюється центрами в розмірі 5 % місячного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, установленого на 1 січня календарного року, за годину підготовки та проведення медіації, у тому числі спілкування з підозрюваним і потерпілим.

Підставою для оплати послуг є доручення центру для проведення медіації, акт про надання послуг та/або надання документів, що підтверджують надання послуг.

За наявності підтвердних документів центри відшкодовують посередникам витрати, пов'язані з підготовкою та проведенням медіації, на:

проїзд транспортом загального користування (крім авіаційного, залізничного у м'яких вагонах поїздів, морського та річкового). Документами, що підтверджують використання транспорту загального користування, є відповідні проїзні квитки та/або квитанції (чеки) про сплату вартості проїзду;

придбання пально-мастильних матеріалів відповідно до нормативів, визначених для бюджетних установ, у разі використання власного транспортного засобу у сільській місцевості або за відсутності сполучення транспортом загального користування з урахуванням відстані від місця проживання адвоката або його робочого місця до місця надання правової допомоги та в зворотному напрямку.

Документами, що підтверджують використання власного транспортного засобу, є копії реєстраційного документа на такий транспортний засіб чи документа, що підтверджує право користування ним (якщо в реєстраційному документі зазначений інший власник), посвідчення водія, а також копія квитанції (чека) на придбання пально-мастильних матеріалів на загальну суму не менше, ніж та, що підлягає відшкодуванню. Пально-мастильні матеріали повинні бути придбані до моменту видання відповідного доручення для проведення медіації, але не раніше ніж за 30 днів або протягом дії відповідного доручення.

Захист інтересів клієнта в суді потребує глибинного аналізу законодавчого поля та правових прецедентів. Для полегшення діяльності адвоката ЛІГА:ЗАКОН розробила LIGA360: АДВОКАТ - комплексне рішення, яке об'єднує головні інструменти в єдиному робочому просторі для адвоката. Отримайте доступ до повної бази НПА зі зворотними посиланнями на пов'язані документи, 85 млн судових рішень із правовими позиціями Верховного Суду, інформації про 6,5 млн компаній і підприємців із відображенням бізнес-зв'язків.

Читайте також:

Платні камери в СІЗО: поліпшені побутові умови та можливість придбати їжу через Інтернет

Платні камери у СІЗО: Кабмін підтримав експериментальний проект

Мін'юст хоче продавати законсервовані в'язниці

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини