Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Здійснення нотаріусами фінмоніторингу за новим Законом: НПУ надала пропозиції

Реклама

Нотаріальна палата листом від 25 травня 2020 року звернулася до Голови ВР Дмитра Разумкова у зв'язку з неможливістю повноцінного та правильного застосування нотаріусами на практиці Закону № 361-IX «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення», який набув чинності 28 квітня 2020 року.

Про це йдеться в повідомленні на офіційному сайті НПУ.

Правовий аналіз Закону № 361-IX в частині застосування його нотаріусами свідчить про наявність низки юридичних і технічних помилок, суперечностей, а також норм, складних чи неможливих для застосування на практиці.

Крім того, норми Закону № 361-IX не враховують особливості українського нотаріату (в Україні нотаріус, на відміну від систем нотаріату багатьох європейських країн, не має відношення до процедур здійснення розрахунків між сторонами).

Нотаріальна палата наполягає на неможливості проведення фінансового моніторингу нотаріусами на підставі інформації, отриманої з неофіційних джерел (Інтернету, газет тощо).

НПУ звернулася до всіх уповноважених суб'єктів законодавчого процесу з клопотанням внесення змін до Закону № 361-IX з метою усунення недоліків.

Нотаріальна палата вважає за доцільне запровадження тимчасового мораторію на застосування штрафних санкцій щодо нотаріусів - до врегулювання таких питань:

- проведення належної оцінки нерухомості;

- визначення конкретного переліку офіційних джерел отримання нотаріусами інформації;

- впровадження автоматизованого і взаємного обміну інформацією, яка міститься в Єдиних та Державних реєстрах, підключення нотаріусів до бази даних Єдиного державного демографічного реєстру;

- створення Державного реєстру публічних діячів, електронної бази (реєстру) осіб, пов'язаних із здійсненням терористичної діяльності або стосовно яких застосовано міжнародні санкції, або єдиного електронного реєстру в цілях фінансового моніторингу, зокрема з метою усунення «людського фактору» при пошуку інформації та фіксації результатів цього пошуку;

- приведення у відповідність та прийняття необхідних підзаконних актів.

Для побудови виграшної стратегії захисту в суді необхідно багато часу приділяти вивченню правових прецедентів і норм права. ЛІГА:ЗАКОН розробила комплексне рішення LIGA360: АДВОКАТ, яке об'єднує головні інструменти для ефективної роботи адвоката в єдиному робочому просторі. Крім зручного доступу до найбільшої бази НПА, судових рішень та інформації про компанії й підприємців, ви отримуєте низку додаткових переваг: сповіщення про зміни в законодавчому полі, нові судові рішення, стан контрагентів; створення бази корисних посилань; персональну стрічку новин за обраними темами та джерелами. Спробуйте у травні зі знижкою 30 %.

Читайте також:

Діють нові правила щодо подання відомостей про кінцевих бенефіціарних власників

Набули чинності правила фінмоніторингу: зміна параметрів контрольованих операцій і нові штрафи для юристів

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини