Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

GR у кризовий період: на сторожі порядку

Реклама

Очевидно, що найфаховішим радником із питань законотворчості є правник - фахівець, який вбачає повну картину подій зсередини та розуміє нагальні потреби системи, частиною якої він є.

Ми вирішили поспілкуватися з Асоціацією правників України - єдиною громадською організацією, що об'єднує представників всіх галузей права та регіонів. Раніше ми вже спілкувалися з АПУ в контексті карантину. Тож ми вирішили дізнатися більше про «GR від правників». За допомогою ми звернулися до Ольги Лопушанської, координаторки законотворчої роботи АПУ, к.ю.н.

Про те, що таке GR і яким він має бути, кейси реального впливу спільноти на законотворчі процеси та головні проблеми сьогодення в Україні, життя громадської організації в період карантину і поради - далі в матеріалі.

- Ольго, розкажіть коротко про себе. Як давно та чому Ви з АПУ?

- З Асоціацією правників України співпрацюємо з 2016 року. Тішуся, що разом змогли втілити ряд проєктів, у тому числі, у співпраці з міжнародними і національними партнерами.

Радує, що вдалося впровадити деякі зміни, зокрема, напрацьовано нові стандарти роботи GR, розширено мережу і форми співпраці із партнерськими організаціями.

- Почнемо з цікавої ноти. «Одевізуйте» Вашу роботу цитатою.

- Думаю, найкраще підійдуть слова Конфуція: Коли очевидно, що цілі не можуть бути досягнуті, не редагуючи мети, коректуйте практичні кроки.

- Якими якостями має володіти GR-координатор?

- Я переконана, що успішний представник будь-якої професії повинен бути професійним і любити те, що робить. Крім того, щоб не відбувалося - важливо йти до реалізації мети проєкту, над яким працюєте.

Безумовно тим, хто працює у сфері GR, також потрібно постійно тримати руку на пульсі змін у державі, зокрема, законодавства і в органах влади.

- Результати його роботи - якими вони мають бути?

- У моєму розумінні результат - це виконання мети проєкту, над яким велася робота. Такі результати можуть бути різними: прийняття чи неприйняття нормативного акту, зміна або скасування тих чи інших рішень, проведення реальних консультацій зі стейкхолдерами, формування громадської думки з того чи іншого питання і т.д.

Вважаю, що результати мають бути чітко вимірюваними і досягнутими в екологічний спосіб.

- Дякую. Тепер детальніше. Розкажіть про свою діяльність в АПУ. З чим Ви маєте справу? Мало хто уявляє собі повну картину очима GR-менеджера. Якщо розділити вектори Вашої роботи на окремі гілочки - як називатимуться ключові?

- Дійсно діяльність складається з окремих компонентів, ключовими з яких є: комунікація з владою та міжнародними організаціями (моніторинг роботи законодавчого органу, організація публічних зустрічей членів АПУ із представниками влади, організація делегування представників організації до робочих груп і громадських рад при органах влади й ін.); адвокація (підготовка публічних позицій Асоціації, участь у підготовці позицій комітетів із питань профільного законодавства, організація публічних обговорень питань правової політики тощо).

- Назвіть пріорітетні напрямки GR Асоціації?

- Передовсім зазначу, що ми часто наголошували на важливості консолідації зусиль стейкхолдерів для комплексного і якісного реформування правової системи та державних органів. Крім того, надавали обґрунтовані зауваження та чіткі пропозиції для удосконалення законодавства від комітетів АПУ, що об'єднують представників різних професій і галузей права, демонстрували єдність професії, коли зверталися до органів влади щодо захисту прав адвокатів, нотаріусів і гарантування незалежності суддів.

- Ольго, тепер до ключової теми нашого діалогу. Отже, що таке GR у кризовий період? Як змінилася Ваша робота? Ви на дистанційці?

- Джон Кеннеді говорив, що слово «криза», написане китайською мовою, складається з двох ієрогліфів: один означає «небезпека», інший - «можливість».

Загалом робота не змінилася і її однозначно не поменшало. Більше уваги у цей період спрямовується на проведення онлайн зустрічей із представниками влади для підтримання діалогу громадськості із владою.

Без огляду на переведення роботи в онлайн-формат ми продовжуємо виконувати функцію watchdog за розвитком національної правової системи і надавати експертні пропозиції до правового порядку денного.

У фокусі Асоціації зосереджені такі питання, як: судова реформа, удосконалення кримінального процесу, підготовка нового Трудового кодексу, який повинен відповідати запитам суб'єктів трудових відносин, удосконалення законодавства про нотаріат, а також корпоративного, конкуренційного і податкового законодавства.

Мабуть, із пріоритетних блоків у напрямі GR в АПУ є саме сприяння судовій реформі. Робота у цьому напрямі продовжується, проте вже багато чого зроблено.

- Наприклад?

- Зокрема, надано пропозиції до проєкту закону № 1008 і проведено їхню адвокацію (окремі яких із пропозицій були враховані), створено платформу для популяризації конкурсів на суддівські посади, у тому числі до Верховного Суду і Вищого антикорупційного суду, долучення доброчесних правників до конкурсів на суддівські посади, проведено публічні обговорення і надано пропозиції щодо удосконалення діяльності Громадської ради доброчесності та Вищої ради правосуддя.

Наразі здійснюється підготовка рекомендацій щодо повноцінного запровадження електронного правосуддя в Україні.

- Назвіть три ключових проблеми законотворчої діяльності в Україні.

- Вважаю, що головними проблемами є: законодавчий спам, випадки недотримання встановлених процедур, відсутність повноцінного діалогу зі стейкхолдерами.

Вказані питання є важливими для розвитку українського парламентаризму.

- Якби Ви мали змогу надати пораду нашим законотворцям, вона була б..?

- Представники різних фракцій у парламенті повинні усвідомити, що вони разом складають єдиний законодавчий орган, і у цей час, як ніколи, мають працювати спільно для виходу із кризи, як економічної, так й управлінської.

Не можу не зазначити, що неурядові організації очікують конструктивної взаємодії з владою і сподіваються, що результати їхньої роботи будуть враховані для користі суспільства.

- Головні поради від координатора законопроєктної роботи під час карантину.

- Відрощуйте крила.

Це про заняття тим, що надихає реалізовувати плани, проекти і робити світ кращим.

Використайте цей період для осмислення себе і свого місця у світі.

Зекономлений час на проїзд до місця роботи раджу приділити для роздумів, як і куди ви рухаєтесь і чи виконуєте свій життєвий план.

Складіть план того, що варто зробити по закінченню карантину (зустрічі з друзями, колегами, які надихають, соціальні проекти, подорожі й ін.).

Вже саме планування чогось позитивного, а також його візуалізація наповнює людину енергією і радісними емоціями.

Ефективна робота на карантині - це реальність! Компанія ЛІГА:ЗАКОН розробила комплексну екосистему інформаційно-аналітичних продуктів, яка надає увесь необхідний інструментарій для роботи юриста та фахівців інших спеціальностей. Отримайте тест і переконайтеся, що віддалена робота не стане на заваді продуктивної роботи.

Читайте також:

Нові правила фінмоніторингу: коли адвокати повинні контролювати своїх клієнтів

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини