Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Які особливості роботи єдиного рахунку для податків та ЄСВ

Реклама

Кабінет Міністрів постановою від 29 квітня 2020 № 321 затвердив порядок функціонування єдиного рахунку для сплати податків і зборів.

Документ визначає механізм зарахування платниками коштів на єдиний рахунок, перерахування коштів з єдиного рахунку на бюджетні рахунки та повернення (врахування) помилково та/або надміру зарахованих коштів.

Що можна оплатити через єдиний рахунок?

Через єдиний рахунок можна сплачувати:

- податок на прибуток підприємств;

- податок на доходи фізичних осіб;

- єдиний соціальний внесок;

- єдиний податок;

- рентну плату;

- інші платежі, контроль за справлянням яких покладено на ДПС.

Не використовується він для сплати податку на додану вартість та акцизного податку з пального та спирту. Таке виключення пов'язане з функціонуванням спеціальних систем електронного адміністрування цих податків. Крім того, виключення стосується і сплати частини чистого прибутку (доходу) державними та комунальними підприємствами та їх об'єднаннями.

Який порядок відкриття?

Єдиний рахунок відкривається у Казначействі на ім'я ДПС.

Платник податків повідомляє про наміри використання системи ДПС в електронній формі через електронний кабінет.

ДПС відкриває єдину картку платника на підставі даних реєстру платників, які використовують єдиний рахунок.

В єдиній картці платника відображаються дані про платника та операції, що проводяться з коштами, які зараховані/перераховані/повернуті (враховані) на єдиний рахунок/з єдиного рахунка.

Інформація про рух коштів на єдиному рахунку доступна платнику в електронному кабінеті в актуальному стані.

Стежите за новинами вашої галузі? Спробуйте створити свій власний інфорпростір в екосистемі LIGA360. Власна стрічка новин і моніторинг з понад 1835 медіа, 20 телеканалів, 15 радіостанцій, 1 800 інтернет та друкованих ЗМІ. Обирайте, що читати саме вам! Спробувати LIGA360

Замовте безкоштовний повний тестовий доступ на 4 доби до LIGA360 за посиланням.

Деякі особливості

Під час використання єдиного рахунка платник не має права сплачувати такі кошти на інші рахунки, відкриті Казначейством для сплати таких податків, а кошти, які сплачені на інші рахунки, вважаються помилково сплаченими та підлягають поверненню.

Якщо на єдиний рахунок надійшли кошти від платника, не включеного до реєстру платників, які використовують єдиний рахунок, або ДПС не може ідентифікувати платника з інформації про рух коштів на єдиному рахунку, такі кошти повертаються ДПС на рахунок платника, відкритий в установі банку, через який здійснено таке зарахування. Зазначені кошти не вважаються зарахованими на єдиний рахунок та не підлягають відображенню в єдиній картці платника.

Що робити у випадку помилково або надміру зарахованих коштів?

За коштами, які є помилково сплаченими грошовими зобов'язаннями, ДПС не пізніше наступного робочого дня з дня їх зарахування надсилає платнику через електронний кабінет повідомлення про виявлені помилки чи розбіжності за таким розрахунковим документом.

Платник не пізніше наступного робочого дня після отримання повідомлення визначає належність платежу відповідному одержувачу.

Якщо платник протягом зазначеного строку не визначив належність платежу, інформація з розрахункового документа вважається інформацією без визначення належності платежу відповідному одержувачу і суми такого платежу включаються ДПС до реєстру платежів з єдиного рахунка в розрізі окремого платника у складі зведеного реєстру платежів з урахуванням черговості сплати, визначеної пунктом 35-1.6 статті 35-1, пунктом 89.7 статті 89 та пунктом 131.2 статті 131 Податкового кодексу.

Суми помилково та/або надміру сплачених платником грошових зобов'язань і пені, зобов'язань з єдиного внеску, за даними ДПС, вважаються коштами, що надійшли на єдиний рахунок, та враховуються ДПС під час формування реєстру платежів з єдиного рахунка в розрізі окремого платника на дату формування такого реєстру в такий спосіб:

- визнаються зарахованими за одним і тим самим видом доходів до державного та/або місцевих бюджетів, а у частині зобов'язань з єдиного внеску - до бюджетів Пенсійного фонду України та фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування, за якими такі кошти обліковуються;

- перераховуються Казначейством між різними видами доходів державного та/або місцевих бюджетів за висновком ДПС, поданим в установленому законодавством порядку Казначейству, на підставі визначеного напряму використання суми помилково та/або надміру сплачених грошових зобов'язань і пені таким платником.

Це положення не позбавляє платника права на повернення помилково та/або надміру сплачених грошових зобов'язань і пені у порядку, визначеному статтею 43 ПК.

Підтримувати хорошу репутацію у податковій, навіть за умов віддаленої роботи, вам допоможе продукт Liga:REPORT. Це зручний онлайн-сервіс, який допомагає реєструвати ПН/РК, відслідковувати заборгованість по сплаті податків, а також подавати звітність в режимі онлайн. А найголовніше ви зможете забути про головний біль з реквізитами, в сервісі Liga:REPORT вони завжди актуальні. Якщо у вас виникнуть будь-які труднощі, на допомогу прийде віртуальний помічник або технічна підтримка, які постійно на зв'язку. Спробуйте і переконайтесь, робота у віддаленому режимі не стане на заваді ефективності вашої команди.

Читайте також:

Як довести вступ у володіння чи управління спадковим майном: роз'яснення ВС

Виключно адвокати і прокурори можуть представляти держоргани в судах: ВС

Верховний Суд роз'яснив, чи можна успадкувати неоформлену нерухомість

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини