Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Працівники самостійно зможуть вибрати банк для отримання зарплати

Реклама

Нацбанк оптимізував порядок переказу коштів роботодавцем на виплату зарплати працівникам.

Відповідна постанова Правління НБУ від 24 квітня 2020 року № 56 "Про затвердження Змін до Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті" набрала чинності сьогодні, 30 квітня (крім пункту 1, підпункту 1 пункту 2 та пункту 6 змін до Інструкції, які набирають чинності 1 січня 2021 року).

З повним текстом постанови зручно ознайомитися в модулі "Законодавство" ІПС ЛІГА:ЗАКОН, замовивши тестовий доступ до систем.

Після запровадження в Україні міжнародного номера банківського рахунка роботодавець отримав змогу формувати відомість на зарахування зарплати працівникам із зазначенням номера рахунку працівника за стандартом IBAN, у тому числі рахунка, який працівник самостійно відкрив у банку за власним вибором.

Очікується, що така новація дозволить уникнути конфліктних ситуацій між роботодавцем і працівником щодо права працівника самостійно обирати банк для отримання зарплати. Вона запрацює з 1 січня 2021 року, щоб банки та роботодавці мали час доопрацювати свої автоматизовані системи і програмно-технічні комплекси.

"Працівник, а не роботодавець, має самостійно обирати банк, що обслуговуватиме його рахунок. Таке право передбачене законодавством про оплату праці і ми хочемо, щоб воно дійсно реалізовувалося на практиці. Адже це стимулюватиме банки до конкуренції, сприятиме підвищенню рівня обслуговування клієнтів та розширення спектру банківських послуг", - роз'яснив заступник Голови Нацбанку Сергій Холод.

Також документом уносяться інші зміни до Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті, пов'язані зі змінами в законодавстві, зокрема Кодексі з процедур банкрутства.

Зокрема, визначено, що у разі порушення судом провадження у справі про банкрутство:

банк повертає без виконання судові рішення/постанови державного/приватного виконавця про арешт коштів на рахунках платника, крім судових рішень господарського суду в межах провадження у справі про банкрутство, які надходитимуть до банку після отримання ним ухвали суду про відкриття провадження у справі про банкрутство, яка надійшла від суду;

на час уведення мораторію на задоволення вимог кредиторів відповідно до Кодексу з процедур банкрутства банк повертає без виконання платіжні вимоги на примусове списання коштів з рахунків платника / інкасові доручення (розпорядження) (у порядку, установленому в пункті 2.18 глави 2 та пункті 11.11 глави 11 Інструкції), крім платіжних вимог на примусове списання коштів, на які згідно із Кодексом з процедур банкрутства не поширюється дія мораторію.

Якими будуть наступні рішення влади? Замовте тестовий доступ до екосистеми LIGA360, щоб стежити за прийняттям законів, що можуть вплинути на ваш бізнес.

Читайте також:

Запитання-відповіді: як з 28 квітня правильно здійснювати платежі

Що зміниться в держреєстрації бізнесу після 28 квітня

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини