Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Що зміниться в держреєстрації бізнесу після 28 квітня

Реклама

Мін'юст спростував міфи щодо державної реєстрації бізнесу після 28 квітня 2020 року

Сьогодні, 28 квітня 2020 року, набрав чинності Закон № 361-IX «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» (Закон), який передбачає, зокрема, нові правила надання державному реєстратору інформації про кінцевих бенефіціарних власників (КБВ) юридичних осіб. Докладніше про це читайте в окремому матеріалі.

Міф № 1: необхідно терміново бігти до державного реєстратора для оновлення інформації про КБВ, інакше на керівника юридичної особи буде накладено штраф.

Реальність: у частині обов'язкового надання інформації про КБВ норми Закону почнуть працювати не 28 квітня 2020 року, а пізніше - з моменту набрання чинності наказом Мінфіну про затвердження форми та змісту структури власності юридичної особи. Поки що такий наказ не прийнято. Тримісячний строк для оновлення інформації про КБВ почне спливати лише після набрання чинності таким наказом. До цього моменту державні реєстратори проводять усі реєстраційні дії у звичайному режимі. Отже, поки що не потрібно поспішати до державних реєстраторів з проханням про оновлення інформації про КБВ на виконання Закону. Мін'юст додатково поінформує про прийняття Мінфіном відповідного наказу та про подальший порядок дій.

Міф № 2: необхідно кожного разу при зверненні до державного реєстратора подавати структуру власності юридичної особи, нотаріально засвідчені копії паспортів КБВ тощо.

Реальність: надавати додаткові документи для реєстрації змін до відомостей про юридичну особу (наприклад, структуру власності, нотаріально засвідчену копію паспорта КБВ тощо) вимагається лише в разі зміни інформації про КБВ. В усіх інших випадках процедура реєстрації залишається без змін.

Міф № 3: з 28 квітня 2020 року потрібно подавати безліч нових документів, у тому числі таких, які ще не затверджено. Будуть одні відмови в реєстрації.

Реальність: до дня набрання чинності наказом Мінфіну про затвердження форми та змісту структури власності юридичної особи (який, знову ж таки, поки що не підписаний) подання державному реєстратору документів для встановлення відомостей про КБВ, у тому числі і нотаріально засвідчених копій їх паспортів, не вимагається. Як і раніше, поки що достатньо заповнити необхідну інформацію у відповідній заяві.

Якими будуть наступні рішення влади? Замовте тестовий доступ до екосистеми LIGA360, щоб стежити за прийняттям законів, що можуть вплинути на ваш бізнес.

Читайте також:

Адвокатів та нотаріусів штрафуватимуть за недотримання нових правил фінмоніторингу

Набули чинності правила фінмоніторингу: зміна параметрів контрольованих операцій і нові штрафи для юристів

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини