Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Виключно адвокати і прокурори можуть представляти держоргани в судах: ВС

Реклама

З 1 січня 2020 року представництво органів державної влади та органів місцевого самоврядування в судах всіх інстанцій здійснюється виключно прокурорами або адвокатами.

Відповідну ухвалу по справі № 520/9703/19 ВС прийняв 26.03.2020. Не втрачайте важливу інформацію в кризових ситуаціях! Будьте в курсі розкладу судових засідань та завантаженості суддів. Відстежуйте судові справи по контрагентам, аналізуйте Правові позиції та судові рішення з понад 85 млн. Формуйте власну сильну позицію з системою аналізу судових рішень Verdictum. Отримайте тестовий доступ за посиланням.

ВС зазначив, що ч. 1 ст. 55 Кодексу адміністративного судочинства передбачено, що сторона, третя особа в адміністративній справі, а також особа, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи, може брати участь у судовому процесі особисто (самопредставництво) та (або) через представника.

Отже, Кодекс розмежовує такі юридичні категорії як "представництво" та "самопредставництво".

Читайте також: Як довести вступ у володіння чи управління спадковим майном: роз'яснення ВС

2 червня 2016 року Верховна Рада прийняла Закон № 1401-VII, відповідно до якого розділ XV "Перехідні положення" Конституції доповнено п. 16-1, підпункт 11 якого передбачає, що представництво відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 131-1 та ст. 131-2 Конституції виключно прокурорами або адвокатами:

- у Верховному Суді та судах касаційної інстанції здійснюється з 1 січня 2017 року;

- у судах апеляційної інстанції - з 1 січня 2018 року;

- у судах першої інстанції - з 1 січня 2019 року.

Закон № 1401-VIII набрав чинності 30 вересня 2016 року.

Верховний Суд зазначив, що з 1 січня 2020 року представництво органів державної влади та органів місцевого самоврядування в судах здійснюється виключно прокурорами або адвокатами.

При цьому колегія суддів вказала, що самопредставництво юридичної особи - це право одноосібного виконавчого органу (керівника) чи голови (уповноваженого члена) колегіального виконавчого органу безпосередньо діяти від імені такої особи без довіреності, представляючи її інтереси в силу закону, статуту, положення.

Читайте також:

Судова система України в умовах карантину

Оновлено процесуальні кодекси в частині особливостей розгляду справ під час карантину

Новий антикризовий Закон (проект №3275): основні зміни в судочинстві та строках позовної давності у сімейних спорах

Тримайте все під контролем юридичного департаменту з новим рішенням LIGA360 від ЛІГА:ЗАКОН.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини