Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Податкова революція – 2020

Реклама

Давно вже бізнес-спільноті не доводилося зазнавати таких змін, що настають зараз. Цілком мають рацію ті, хто каже, що 2020 рік буде переломним роком для бізнесу, роком звикання до нових правил, роком масових реструктуризацій бізнесу, роком кардинальних переусвідомлень у плануванні бізнес-структур з іноземним елементом.

І це не дивно, адже на порядку денному гостро стоять кілька законів, які вже тривалий час є предметом палких дискусій.

У цій статті поговоримо про найгучніший нещодавно Закон № 1210, який запроваджує, серед іншого, правила про КІК (контрольовані іноземні компанії), і про законопроект щодо податкової амністії, котрий наразі активно обговорюють.

Зокрема, 16 січня 2020 року Верховна Рада таки прийняла Закон "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві". Цей Закон досить довго обговорювали, неодноразово коригували початковий текст, навіть були спроби його блокування (наприклад, усім відомо, що 17.01 була спроба від Н. Южаніної, О. Гончаренко, С. Федини заблокувати прийняття законопроекту № 1210, а саме у ВРУ було зареєстровано проект постанови № 1210-П, яким запропоновано скасувати рішення ВРУ про прийняття закону у другому читанні - посилаючись на те, що нібито прийняття закону у другому читанні відбулося з порушенням процедурних моментів, але постанова не пройшла до ВРУ), проте ці спроби не увінчалися успіхом. І це не дивно, адже прийняття Закону № 1210 (щонайменше - у частині запровадження правил про КІК) продиктовано насамперед вимогами плану BEPS, який Україна почала імплементувати з 01.01.2017. Отже, набрання чинності цим Законом вже в найближчому майбутньому є неминучим.

Із 16 січня на деякий час дискусії навколо Закону № 1210 ущухли. Це, напевно, тому, що ВРУ сконцентрувала увагу переважно на земельній реформі. Та ось із середини лютого знову зчинився галас, адже 10 лютого Закон підписав Голова Верховної Ради, а вже 11 лютого - його надіслали на підпис Президентові.

То що ж він запроваджує - цей Закон № 1210? Чим він страшний? З'ясуємо.

Детальніше про новації Закону 1210, оподаткування контрольованих іноземних компаній в Україні і податкової амністії читайте в матеріалі ЮРИСТ & ЗАКОН за посиланням

Аби отримати доступ до інших матеріалів інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН, скористайтеся вільним тестом та оцініть увесь масштаб і переваги послуг, що надаються.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини