Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Коли українці зможуть використовувати механізм "кешбек"

Реклама

Головне управління ДПС у Київській області роз'яснило, що механізм "кешбек" запроваджується для боротьби з нефіскальними чеками. До того ж метою його застосування є унеможливлення ситуації, коли окремі несумлінні суб'єкти господарювання надають споживачам нефіскальні чеки, які на вигляд схожі на фіскалізовані чеки.

Кешбек запрацює не раніше 1 жовтня 2020 року.

Законодавством передбачено таку процедуру повернення коштів (кешбеку) споживачам:

- придбавши товар на суму, яка перевищує 850 грн., покупець перевіряє чек на сайті ДПС;

- у разі невиявлення фіскального чеку на фіскальному сервері ДПС покупець має право звернутися зі скаргою на несумлінного продавця. Скарга подається через електронний кабінет;

- у разі підтвердження податковим органом інформації про те, що чек не був фіскалізований, продавця штрафують, а покупцю повертається вартість покупки, при цьому придбаний товар залишається у покупця.

Для уникнення спроб використання системи "кешбек" у нечесній конкурентній боротьбі статтею 16-1 Закону "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" у редакції Закону № 128-IX передбачена ідентифікація особи, яка подає скаргу на продавця.

Зверніть увагу: Закони про застосування РРО та кешбек офіційно опубліковано

Запобіжники, які передбачає законодавство для унеможливлення застосування цього механізму несумлінними конкурентами:

- щоб подати скаргу про недійсний фіскальний чек, заявник повинен ідентифікувати себе через електронний кабінет;

- застосувати штраф лише за фактом надходження скарги буде неможливо - податкові органи мають довести, що продавець дійсно допустив порушення, тобто шляхом перевірки необхідно підтвердити відсутність або недостовірність такого розрахункового документа;

- податкова служба в першу чергу оцінюватиме достовірність документів, доданих до скарги, а не лише правомірність дій продавця стосовно покупця;

- оскаржувати чек можна за умови загальної покупки на суму понад 850 грн.

На сьогодні ДПС вже реагує на заяви покупців щодо "нефіскальних" чеків, які надіслані письмово, проте податківці зауважують, що часом складно ідентифікувати такого заявника та оцінити обґрунтованість його скарги.

Звертаємо увагу, що перший в Україні чат-бот для фізосіб-підприємців 2 і 3 груп єдиного податку ReporTax розрахує та сплатить податки, повідомить про заборгованість, автоматично складатиме і подаватиме звітність просто в Telegram. Також бот нагадає підприємцям про терміни сплати податків і подання звітів. Відчуйте легкість у користуванні ReporTax!

Читайте також:

Президент підписав Закон щодо адміністрування ЄСВ

За безпечне керування автівкою можна отримати кешбек

Юристи можуть не використовувати програмний РРО

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини