Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Верховний Суд роз’яснив умови самопредставництва юросіб

Реклама

Колегія суддів Адміністративного суду ВС повернула скаргу особі, яка намагалась підтвердити свої повноваження на представництво юрособи довіреністю.

Зверніть увагу, що набув чинності Закон про самопредставництво юросіб у судах

Верховний Суд зазначив, що змінами, внесеними до КАС Законом № 309-IX розширено перелік випадків самопредставництва юридичної особи, суб'єкта владних повноважень і визначено, що «юридична особа незалежно від порядку її створення, суб'єкт владних повноважень, який не є юридичною особою, беруть участь у справі через свого керівника, члена виконавчого органу, іншу особу, уповноважену діяти від її (його) імені» та визначено перелік документів, що можуть підтвердити відповідні повноваження: закон, статут, положення, трудовий договір (контракт).

Читайте також: чим підтвердити повноваження на представництво юрособи в суді

Колегія суддів вказала, що допуск такої особи до участі у справі можливий за умови сукупної наявності обох цих умов.

Отже, для визнання особи такою, що діє в порядку самопредставництва, необхідно, щоб у відповідному законі, положенні чи трудовому договорі (контракті) було чітко визначене її право діяти від імені такої юридичної особи (суб'єкта владних повноважень) без додаткового уповноваження.

Відповідну ухвалу по справі № 160/6823/19 ВС виніс 03.02.2020. Повний текст документа читайте в системі VERDICTUM, в якій зручно здійснювати пошук за словами та нормативно-правовими актами. Зверніть увагу, що ви можете отримати повнофункціональний доступ в систему за посиланням.

Вам також буде цікаво:

Верховний Суд роз'яснив, як правильно перетинати пішохідний перехід

Службове авто не підлягає обов'язковому технічному огляду

Суд може звернути стягнення і на незареєстроване майно боржника: ВС

Прошиті та пронумеровані копії документів можна завіряти на останньому аркуші: ВС

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини