Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

З’явився текст рішення КСУ про неконституційність ліквідації Верховного Суду України

Реклама

18 лютого Конституційний Суд визнав неконституційною ліквідацію Верховного Суду України під час судової реформи 2016 року.

Відповідним рішенням № 2-р/2020 від 18.02.2020 КСУ визнав такими, що не відповідають Конституції положення таких пунктів розділу XII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону «Про судоустрій і статус суддів»:

- 7 - про ліквідацію Верховного Суду України;

- 14 - щодо конкурсу на посади суддів Верховного Суду;

- 25 - щодо права на отримання щомісячного довічного грошового утримання.

З повним текстом рішення КСУ ви можете ознайомитись у модулі «Судова практика» ІПС ЛІГА:ЗАКОН, оформивши тестовий доступ за посиланням.

Читайте також: юрисдикція спору у справі про недоотримання пенсії: висновок Великої Палати ВС

«Конституційний Суд України зауважує, що перейменування закріпленого в Конституції органу - Верховного Суду України - не може відбуватися без переведення суддів ВСУ на посади суддів Верховного Суду, оскільки немає відмінностей між юридичним статусом судді Верховного Суду України та Верховного Суду, а вилучення слова «України» - власної назви держави - з словесної конструкції «Верховний Суд України» не може бути підставою для звільнення всіх суддів Верховного Суду України або їх переведення до іншого суду, тим більше нижчої інстанції», - йдеться в рішенні.

Таким чином, КСУ дійшов висновку, що судді Верховного Суду України мають продовжувати здійснювати свої повноваження як судді Верховного Суду.

Відповідні положення Закону «Про судоустрій і статус суддів» втрачають чинність з дня ухвалення КСУ цього рішення.

Про можливі наслідки цього рішення ми писали тут.

Читайте також:

КСУ скасував умови прийняття громадян до житлово-будівельного кооперативу

КСУ дав зелене світло зменшенню кількості нардепів

ЛІГА:ЗАКОН знає, як полегшити життя адвокатів. Ми підготували комплексне рішення, яке дозволяє швидко знайти судові рішення, переглядати розклад судових засідань та завантаженість суддів, а також відслідковувати інформацію про контрагентів (фігурантів справ) та ставити їх на моніторинг. Скористатись пропозицією можна за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини