Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Зареєструвати землю, не отримавши відмову - реально

Реклама

Запрацювала безкоштовна функція перевірки обмінних файлів, необхідних для реєстрації земельних ділянок. Очікується, що рівень відмов у реєстрації скоротиться до 4 %.

Про це повідомив Прем'єр-міністр Олексій Гончарук під час презентації мобільного додатка "Дія".

Читайте також: Як діятиме Дія: в Україні запрацює веб-портал е-послуг

Обмінні файли, необхідні для реєстрації земельних ділянок (XML-файли), перед подачею можна буде безкоштовно перевірити. Відповідну функцію перевірки сьогодні, 6 лютого, запустив Держгеокадастр.

"Відтепер, якщо ви подаєте документи для реєстрації земельної ділянки, ваш файл може бути автоматично перевірений програмою і ви отримаєте зворотний зв'язок із переліком помилок, якщо ви їх припустилися", - зауважив Прем'єр-міністр.

За його словами, раніше люди могли місяцями не отримувати відповіді, а в разі зворотного зв'язку їм не повідомлялося про те, яку саме помилку в файлі вони допустили.

Згідно з аналізом заяв про держреєстрацію, понад 60 % відмов стосувалися зауважень щодо правильності заповнення та валідності обмінного файлу. Тобто могли відмовити через помилку в обмінному файлі, при цьому не вказуючи, яку саме. Відтепер перед поданням можна перевірити, чи все правильно заповнено, виявити помилки та отримати протокол перевірки, який зберігатиметься в системі протягом 90 діб.

Вказаний сервіс буде доступний на порталі електронних послуг Держгеокадастру.

Крім того, при подачі електронної заяви на державну реєстрацію земельної ділянки передбачена можливість зробити посилання на протокол перевірки обмінного файлу. Також є можливість за QR-кодом перевірити валідність файла.

Зауважено, що обмінний XML-файл - це електронний документ, на основі якого вносяться відомості в систему Державного земельного кадастру, він формується та підписується електронним цифровим підписом сертифікованого інженера-землевпорядника.

XML-файл на земельну ділянку містить відомості про земельну ділянку, а саме: координати межі ділянки, площу, розміри сторін, цільове призначення, наявні обмеження у використанні земельної ділянки, документацію, на основі якої було створено ділянку, кадастровий номер та особу розробника цього обмінного файлу.

Існує надійний спосіб захистити свою земельну ділянку від незаконних посягань чорних реєстраторів вже зараз. У цьому допоможе ефективний сервіс SMS-Маяк Земля від "ЛІГА:ЗАКОН". Отримана інформація дасть змогу своєчасно звернутися до суду з позовною заявою про скасування вчинених реєстраційних дій, а також до правоохоронних органів із заявою про неправомірність таких дій. За допомогою зазначеного сервісу можна оперативно дізнатися про зміни в реєстрі нерухомості (через SMS-повідомлення, електронним листом або через повідомлення в кабінеті користувача).

Не пропустіть:

Документи з землеустрою можна перевірити онлайн

Як оскаржити дії державного кадастрового реєстратора

В Україні моніторитимуть обіг земель

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини