Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутати посилюють покарання для шкуродерів

Реклама

5 лютого Верховна Рада прийняла за основу законопроект № 2351 щодо імплементації положень деяких міжнародних угод та директив ЄС у сфері охорони тваринного та рослинного світу.

Кримінальний кодекс

Зокрема, посилюється кримінальна відповідальність за жорстоке поводження з тваринами, яким вважатиметься і порушення правил транспортування тварин, якщо ці дії призвели до тілесних ушкоджень, каліцтва чи загибелі, а також насильницькі дії стосовно тварини, спрямовані на задоволення статевої пристрасті (за останнє порушення зараз передбачено адміністративний штраф).

За ці дії позбавлятимуть волі на строк від 2 до 3 років з конфіскацією тварини та позбавленням на 5 років права утримувати тварин.

Таке ж покарання хочуть передбачити також за нацьковування тварин одна на одну, вчинене з хуліганських чи корисливих мотивів, публічні заклики до вчинення діянь, які мають ознаки жорстокого поводження з тваринами чи розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення таких дій.

Кримінальну відповідальність встановлять і за жорстоке поводження для пропаганди на зображеннях у кіно та відео, комп'ютерних програмах: позбавлення волі на строк від 5 до 8 років з конфіскацією тварини і матеріалів.

Збут чи розповсюдження зображень, творів, кіно- та відеопродукції, комп'ютерних програм, що пропагують жорстоке поводження з тваринами, - каратиметься штрафом від 1700 до 5100 грн або обмеженням волі до 5 років, з конфіскацією матеріалів.

Кримінальний процесуальний кодекс

Якщо власник тварини вчинив вище перераховані злочини, слідчий, прокурор, інша уповноважена службова особа чи той, хто законно затримав порушника, тимчасово вилучає постраждалих. На тварину поширюється правовий режим речі та положення щодо тимчасового вилучення майна.

Слідчий, прокурор, інша уповноважена службова особа негайно після вилучення забезпечує передачу тварини у притулок або громадській організації з захисту тварин від жорстокого поводження на відповідальне зберігання. Якщо суд не прийняв рішення щодо конфіскації тварини, власник має право вимагати її повернення.

Крім того, слідчий або прокурор буде зобов'язаний звернутися для проведення експертизи щодо встановлення причин смерті тварини.

Утримання домашніх улюбленців

Пропонується вигулювати тварину лише в наморднику та з повідком, а також в нашийнику з ідентифікуючими позначками.

Забороняється:

- умертвіння новонародженого приплоду;

- бити, вбивати, отруювати чи калічити домашню тварину;

- дарувати домашніх тварин як призи, нагороди чи премії;

- спричиняти домашній тварині болю, страждання або пригнічення;

- дресирувати тварин у спосіб, який завдає шкоди здоров'ю тварини та її загальному станові;

- умертвляти тварин шляхом утоплення, задушення, використання речовин, які призводять до отруєння, електричного струму;

- жебракування з домашніми тваринами;

- залишати домашню тварину в закритому салоні автомобіля за відсутності в ньому людини, при температурі навколишнього середовища, вищій, ніж +20 С та нижчій, ніж -5 С;

- замуровування тварин в підвальних приміщеннях.

Безпритульні тварини

Забороняється умертвіння тварин для регулювання чисельності безпритульних тварин. Вилову не підлягатимуть кліпсовані безпритульні тварини. Виловлені безпритульні домашні тварини протягом 7 днів утримуватимуться на карантинних майданчиках служби або підприємства, що здійснює вилов. Їх повернуть власникам або опікунам із дозволу ветеринарної установи після пред'явлення реєстраційного посвідчення та оплати вартості витрат на вилов і утримання. Тварин можуть передати притулкам чи громадським організаціям.

Дикі тварини

Забороняється утримувати в закладах громадського харчування, нічних клубах, готелях, базах відпочинку, оздоровчих закладах та інших непридатних для показу диких тварин громадських місцях, а також в квартирах, приватних будинках присадибних, садових ділянках:

- ведмедів,

- левів,

- тигрів,

- кабанів,

- крокодилів,

- вовків,

- крупних та отруйних змій, хижих птахів,

- інших тварин, які несуть загрозу для людей,

- червонокнижних тварин.

Забороняється:

- використання тварин для реклами в розважальних закладах та закладах громадського харчування;

- жебракувати з тваринами,

- надавати фотопослуги з дикими тваринами, крім зоопарків, цирків та дельфінаріїв.

Місцеві ради встановлюють заборону провадження господарської діяльності суб'єктами господарювання у заїжджих пересувних цирках-шапіто з тваринами, іншої господарської діяльності, що містить ознаки жорстокого поводження з тваринами.

За порушення правил утримання тварин стягуватиметься адміністративний штраф до 8 500 грн.

Також читайте:

Природоохоронна організація може звернутися в адмінсуд з позовом про заборону дельфінарію - Велика Палата

З 2022 року запрацює електронна ідентифікація овець та кіз

Мінрегіон планує збільшити кількість майданчиків для вигулу собак

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини