Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Дайджест подій Вищої ради правосуддя за 28 січня - 3 лютого

Реклама

1. Звільнено у відставку трьох суддів

Вища рада правосуддя вирішила звільнити у зв'язку з поданням заяви про відставку:

Фастовця Віталія Миколайовича - з посади судді Лисичанського міського суду Луганської області;

Волощука Віктора Васильовича - з посади судді Олевського районного суду Житомирської області;

Коренюка Валерія Петровича - з посади судді Коростенського міськрайонного суду Житомирської області.

2. Херсонську суддю звільнили за процесуальні порушення і швидкий розгляд справи

ВРП звільнила Дорошинську В.Е. з посади судді Херсонського міського суду Херсонської області за вчинення істотного дисциплінарного проступку. Вказано на незазначення суддею в судовому рішенні мотивів прийняття або відхилення аргументів сторін щодо суті спору. Крім того, встановлено грубі порушення Дорошинською В.Е. норм процесуального закону, які повністю суперечать обов'язкам, покладеним на суддю, та підривають довіру до неї як носія судової влади, у зв'язку із чим Третя Дисциплінарна палата дійшла висновку, що у сукупності такі порушення утворюють істотний дисциплінарний проступок, який не потребує додаткового тлумачення. На умисність дій судді Дорошинської В.Е. вказує не лише численність і характер допущених нею під час розгляду справи порушень процесуального закону, а й швидкість, з якою була розглянута справа. Зокрема, попри значне навантаження судді, про яке зазначав її представник, рішення у справі ухвалено через 1 місяць 13 днів із дня подання позовної заяви. Констатовано, що дії судді Дорошинської В.Е. не мають характеру суддівської помилки, а свідчать про умисне порушення нею норм процесуального законодавства.

[Навантаження суддів можна перевірити у розділі "Розклад засідань" системи аналізу судових рішень VERDICTUM. Замовити тестовий доступ]

3. Нормативно-правову базу щодо забезпечення безпеки судів будуть змінювати

Відбулася експертна зустріч за участю представників Проекту Європейського Союзу «Право-Justice». Учасники обговорили ключові питання для належної побудови системи безпеки судів в Україні погодившись, що чинна нормативно-правова база щодо питань безпеки судів потребує подальшого вдосконалення. Зокрема, важливим елементом безпеки суддів є створення ефективної системи звітування про загрози, а також розроблення актів, які б деталізували механізми надання інформації про загрози, оцінки ризиків, процедури реагування та вжиття заходів тощо. Проект готовий надати експертну допомогу та спільно з ВРП та Службою судової охорони розробити відповідні алгоритми і механізми. Окрім цього, за словами експертів, потребує уваги й питання особливих заходів безпеки на території Луганської та Донецької областей, дій суддів і заходів безпеки в умовах можливого збройного конфлікту.

4. Генпрокуратура має розібратися з погрозами дніпровським суддям

ВРП звернулася до Офісу Генпрокурора за фактом погроз та втручання у діяльність колегії суддів Дніпровського апеляційного суду. У повідомленні суддів Дніпровського апеляційного суду Олексія Іванченка, Алли Пістун, Алли Іванової зазначено, що під час розгляду апеляційної скарги колегія суддів намагалася роз'яснити обвинуваченому інформацію у справі стосовно нього, у відповідь на що обвинувачений почав агресивно реагувати, нецензурно висловлюватися на адресу суддів та працівників суду, погрожувати фізичною розправою, а потім жбурнув у головуючого суддю металеву запальничку, яка потрапила в екран монітора комп'ютера та пошкодила його. Розгляд призначених справ було зірвано, а роботу суду паралізовано.

5. У Вищій раді правосуддя проведено прийом громадян

Керівник секретаріату ВРП Сергій Пушкар провів особистий прийом громадян. Відвідувачі порушували питання щодо притягнення суддів місцевих судів до дисциплінарної відповідальності за недотримання, на їхню думку, норм чинного законодавства під час здійснення судочинства, а також цікавилися обставинами розгляду їхніх дисциплінарних скарг у ВРП.

6. Відкрито судовий рік 2020 Європейського суду з прав людини

Голова Вищої ради правосуддя Андрій Овсієнко на запрошення Голови ЄСПЛ Ліноса-Александра Сіціліаноса взяв участь в урочистих заходах з нагоди відкриття судового року Європейського суду з прав людини, що відбулися 31 січня 2020 року у Страсбурзі. Близько 260 високих посадових осіб, які представляли судові гілки влади країн - членів Ради Європи, взяли участь у цьогорічних заходах. У межах участі в урочистих заходах, А.Овсієнко провів експертні консультації з посадовими особами Ради Європи щодо виконання Вищою радою правосуддя повноважень, покладених на неї відповідно до Закону України від 16 жовтня 2019 року № 193-ІХ «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування», в частині утворення конкурсної комісії для проведення конкурсу на зайняття посади члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

Попередні дайджести результатів роботи Вищої ради правосуддя зібрані в спеціальному сюжеті ЮРЛІГИ.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини