Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Діяльність третейських судів: що передбачає новий законопроект

Реклама

Уряд підтримав розроблений Мін'юстом законопроект "Про внесення змін до деяких законів України (щодо вдосконалення порядку утворення та діяльності третейських судів з метою відновлення довіри до третейського розгляду)".

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/189908_skhvaleno-programu-dyalnost-uryadu

Законопроект розроблено на виконання цілі 12.2 "Сторона договору захищена від його невиконання" Програми діяльності Уряду.

Про це повідомив Міністр юстиції Денис Малюська.

Читайте також: як захистити нерухомість від рейдерів: топ-10 змін

За словами Міністра, до законопроекту включено запобіжники, які не дозволять третейським судам сприяти чи бути залученими до рейдерських дій. Він удосконалює порядок утворення та діяльності третейських судів через посилення вимог до організацій, при яких можуть діяти постійно діючі третейські суди, та розширює повноваження органів третейського самоврядування з метою ефективного здійснення третейського розгляду.

У законопроекті запропоновано передбачити:

- зміну порядку держреєстрації третейських судів. Йдеться про визначення Міністерства юстиції єдиним суб'єктом державної реєстрації постійно діючих третейських судів (наразі таку функцію, крім Мін'юсту, здійснюють інші суб'єкти державної реєстрації);

- посилення вимог щодо організацій, при яких можуть утворюватися постійно діючі третейські суди. Такі організації мають бути неприбутковими та внесені до Реєстру неприбуткових установ та організацій, а строк їх діяльності від моменту держреєстрації як юридичної особи до прийняття рішення про утворення третейського суду має становити понад п'ять років;

- розширення повноважень Третейської палати України. До її повноважень буде віднесено встановлення відповідності засновника утворюваного постійно діючого третейського суду вимогам Закону та надання відповідного висновку;

- зміну підвідомчості справ, зокрема, можливість розгляду третейськими судами справ у спорах щодо нерухомого майна (положення наберуть чинності через три роки з дня набрання чинності цим Законом у разі його прийняття).

Денис Малюська звернув увагу, що діяльність постійно діючих третейських судів, які не звернуться до органу держреєстрації у встановлений строк, припинять у судовому порядку.

Дізнатися, чи призначено вашу справу до розгляду суддею, можна в сервісі "Розклад засідань" системи аналізу судових рішень VERDICTUM. Також у VERDICTUM можна поставити справу, що вас цікавить, на контроль. Замовити тестовий доступ до VERDICTUM можна тут.

Вам може бути цікаво, що:

З 1 січня 2020 року підвищився судовий збір

Парламент розгляне новий законопроект про медіацію

Кабмін реформує виконавче провадження

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини