Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як податися на аукціон за квотою на "зелену" енергію

Реклама

ЮРЛІГА раніше писала, що Закон щодо забезпечення контролю цін на електроенергію набрав чинності.

Кабмін запроваджує конкурентні умови стимулювання виробництва електроенергії з альтернативних джерел енергії.

Відповідну постанову № 1175 було прийнято на урядовому засіданні 27 грудня 2019 року. Затверджено Порядок проведення аукціонів з розподілу квоти підтримки та Порядок відбору операторів електронних майданчиків для проведення аукціонів з розподілу квоти підтримки. З повним текстом урядової постанови можна ознайомитися в модулі "Законодавство" ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Для цього варто замовити тестовий доступ до систем.

Документ дозволяє проводити "зелені аукціони" з продажу енергії, виробленої з альтернативних джерел, на аукціонах через майданчик "Прозорро.Продажі", що стимулюватиме виробництво альтернативної енергії та дозволить знизити ціну на "чисту" енергію. Перші аукціони планують провести у квітні 2020 року.

Ключовими особливостями "зелених" аукціонів, які передбачає постанова, є:

- забезпечення добросовісної конкуренції серед учасників аукціонів;

- збереження повної конфіденційності про учасників і подані ними заявки та цілковитої відкритості всіх відомостей після завершення процедури торгів;

- автоматичне формування електронною торговою системою протоколу про результати аукціонів та визначення переможців;

- забезпечення громадського контролю за процесом проведення аукціону;

- зручність і простота для інвесторів, що не передбачає використання паперових документів чи фізичної присутності учасників на етапі підготовки та проведення аукціону.

Суб'єкти господарювання, які мають намір виробляти та/або виробляють електроенергію з альтернативних джерел енергії (крім доменного та коксівного газів, а з використанням гідроенергії - лише мікро-, міні- та малі гідроелектростанції), не зможуть брати участі в аукціонах щодо тих об'єктів електроенергетики або черг їх будівництва (пускових комплексів), стосовно яких раніше було встановлено "зелений" тариф або набуто право на підтримку за результатами аукціону.

На аукціон у рамках річної або додаткової річної квоти підтримки Урядом за поданням Міненерговугілля можуть бути запропоновані земельні ділянки для будівництва об'єктів відновлюваної енергетики з визначеними технічними параметрами та технічними умовами на приєднання до електричної мережі (аукціон із земельними ділянками). Порядок підготовки зазначених пропозицій та особливості проведення аукціону із земельними ділянками визначено в урядовій постанові.

Орган держвлади, орган місцевого самоврядування подаватимуть до Міненерговугілля витяги про державну реєстрацію відповідної земельної ділянки та про реєстрацію речового права на неї разом з копією такого рішення, довідку про витрати, здійснені органом державної влади, органом місцевого самоврядування на підготовку земельної ділянки для аукціону, що підлягають відшкодуванню переможцем.

Як встановити "зелений тариф", можна дізнатись у модулі "Алгоритм дій для бізнесу" ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Замовити тестовий доступ можна тут.

Перевірити постачальника житлово-комунальних послуг можна за допомогою сервісу CONTR AGENT від ЛІГА:ЗАКОН. Ви можете перевірити контрагента, який вас цікавить, прямо зараз, оформивши заявку на тестовий доступ до сервісу.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини