Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Кабмін вирішив компенсувати затримку зарплат, пенсій та інших виплат

Реклама

24 січня Кабмін схвалив законопроект, що встановлює вичерпний перелік грошових доходів громадян, за порушення строків виплати яких проводиться їх компенсація.

Законопроект "Про внесення змін до статті 2 Закону "Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв'язку з порушенням строків їх виплати" розроблено Мінсоцполітики з метою унеможливити вчинення корупційних правопорушень. Про це заявила Міністерка соціальної політики України Юлія Соколовська.

Ініціатива полягає в тому, щоб встановити саме вичерпний перелік цих виплат:

- пенсії або щомісячне довічне грошове утримання (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги, пенсії за особливі заслуги перед Україною та інших доплат до пенсії, встановлених законодавством);

- соціальні виплати;

- стипендії;

- зарплата (грошове забезпечення);

- сума індексації грошових доходів громадян.

Справа в тому, що в чинному Законі "Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв'язку з порушенням строків їх виплати" у ч. 2 ст. 2 передбачено невичерпний перелік доходів, які підлягають компенсації: існує позиція "та інші" (фахівці Мін'юсту вказали на існування в цій нормі корупційних ризиків).

Важливо! Власне механізм дії Закону не змінюється.

Мінсоцполітики на своїй фейсбук-сторінці наводить такий приклад виплати компенсації:

Працівнику за серпень 2019 року було нараховано зарплату в сумі 5000 грн. (після утримання податків і обов'язкових платежів), але не було виплачено. Виплату нарахованої зарплати здійснено у січні 2020 року. Оскільки зарплату виплатили із затримкою більше ніж один місяць, працівник повинен отримати компенсацію.

- Береться зарплата за серпень і множиться на інфляцію за термін, поки не виплачувалися гроші (у цьому випадку інфляція становила 101,3 % за 4 місяці). Тобто компенсація нараховується за формулою: зарплата х інфляція = загальна сума.

- Загальний розмір зарплати за серпень 2019 року після його виплати у січні 2020 року становить умовно 5065 грн (5 000 + 65).

Аналогічний механізм виплат застосовується щодо всього переліку виплат, зазначених у законопроекті.

Перевірити благонадійність підприємства, яке ви розглядаєте як роботодавця, можна за допомогою сервісу CONTR AGENT від ЛІГА:ЗАКОН. Ви можете перевірити контрагента, який вас цікавить, прямо зараз, оформивши заявку на тестовий доступ до сервісу.

Зверніть увагу, що перший в Україні бот-бухгалтер ReporTax нагадає, коли платити податки і подавати звіти; порахує податки; повідомить, чи є у вас податкова заборгованість; самостійно заповнить і відправить звіти до податкової. Відчуйте легкість у користуванні ReporTax!

Вам також може бути цікаво:

Перевірки Держпраці: оновлено порядок

Що не можуть перевірити інспектори праці

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини