Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

З 19 січня банки зобов’язані розкривати повну вартість споживчого кредиту

Реклама

Нацбанк змінив підхід, за яким банки розраховуватимуть вартість споживчого кредиту. Це зроблено у зв'язку з уведенням у дію з 19 січня 2020 року (за винятком деяких положень) Закону № 122-IX "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту прав споживачів фінансових послуг". Що передбачає зазначений Закон, ЮРЛІГА проаналізувала в окремому матеріалі.

Відтепер до вартості споживчого кредиту залежно від його виду та за наявності додаткових і супутніх послуг третіх осіб банки включатимуть вартість страхових та податкових платежів, зборів на обов'язкове державне пенсійне страхування, вартість послуг нотаріусів, платежі за послуги держреєстраторів, оцінювачів тощо.

Це закріплено в постанові Правління НБУ № 8 від 16 січня, яка набрала чинності з 19 січня 2020 року. Постановою оновлено Правила розрахунку банками України загальної вартості кредиту для споживача та реальної річної процентної ставки за договором про споживчий кредит.

Банки будуть зобов'язані розкривати повну вартість споживчого кредиту, аби споживачі фінансових послуг розуміли всі свої витрати на отримання та обслуговування таких кредитів.

Раніше НБУ поширив вимоги щодо захисту прав споживачів фінпослуг на кредитних посередників банків. Про це йдеться в постанові Правління НБУ № 6. З повним текстом документа можна ознайомитися, замовивши тестовий доступ до ІПС ЛІГА:ЗАКОН.

Також Нацбанк установив нові вимоги, відповідно до яких банки повинні розкривати повну інформацію про свої послуги (зокрема і вартість) на своїх веб-сайтах та в рекламі.

Зауважте, що споживач не захищений, якщо ознайомився з умовами кредиту.

Перевірити банк, з яким ви маєте намір співпрацювати, можна за допомогою сервісу CONTR AGENT від ЛІГА:ЗАКОН. Ви можете перевірити благонадійність банку, який вас цікавить, прямо зараз, оформивши заявку на тестовий доступ до сервісу.

Звертаємо увагу, що перший в Україні чат-бот для фізосіб-підприємців 2 і 3 груп єдиного податку ReporTax розрахує та сплатить податки, повідомить про заборгованість, автоматично складатиме і подаватиме звітність просто в Telegram. Також бот нагадає підприємцям про терміни сплати податків і подання звітів. Відчуйте легкість у користуванні ReporTax!

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини